Društvo

Покренут пројекат ''Подршка политици вода у БиХ''

САРАЈЕВО - У Сарајеву је данас званично покренут пројекат "Подршка политици вода у БиХ", који ће у наредне двије године са милион евра финансирати Европска комисија путем програма ИПА 2007.


Циљ пројекта је да обезбиједи заштиту и рационално кориштење водних ресурса у БиХ уз примјену начела интегралног управљања водама и у складу са стандардима ЕУ.

Пројекат, који предводи међународни конзорцијум на челу са "ПМ групом" из Ирске, требало би да обезбиједи и адекватну укљученост нижих нивоа власти, невладиних организација, јавности, предузећа, индустрије и пољопривреде у управљање водама и доношење одлука у овој области.

Представник Европске комисије Јохан Хесе истакао је да је БиХ у посљедњих 10 година, уз помоћ ЕУ, провела серију реформи из области вода, али да је потребно да ојача институције за заштиту околине, те да обезбиједи имплементацију легислативе из области заштите околине и заштите вода.

Хесе је подсјетио да је у годишњем извјештају Европске комисије о напретку БиХ констатован ограничен напредак БиХ на плану заштите околине и квалитета вода.

Изразивши забринутост што се у БиХ дио нетретираних отпадних вода испушта у водотокове, Хесе је закључио да је за мијењање стања потребно више инвестиција, али и доношење потребних политика и подзаконских аката.

Корисници пројекта су Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, надлежна министарства Републике Српске и Федерације БиХ, Влада Брчко дистрикта, те агенције за воде.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog