Društvo

Tужилаштво Србије одустало од оптужби против Љубана Ећима

БЕОГРАД - Због недостатка доказа Специјалано тужилаштво Србије за борбу против организованог криминала одустало је данас од оптужби, које су бившег функционера државне безбједности Републике Српске /РС/ Љубана Ећима теретиле за продају хероина и кокаина.


Замјеник специјалног тужиоца за организовани криминал Јовица Јовановић је у наставку суђења оптуженима за шверц и продају око 53 килограма хероина и кокаина, објаснио да је Тужилаштво усљед недостатка доказа одустало од кривичног гоњења Ећима за дрогу и злочиначко удруживање.

Измијењеном оптужницом, Ећим се више не терети за препродају дроге, него за недозвољено држање оружја и фалсификовање исправе.

Оптужница је измијењена и у дијеловима који су везани за количину и цијену дроге, коју је продавала организована криминална група првооптуженог Жељка Радовановића.

Ећим, који је током рата у БиХ био замјеник начелника Одјељења државне безбједности Републике Српске у Бањалуци, првобитном оптужницом био је оптужен да је осталим члановима групе давао упутства о начину продаје дроге и примао и чувао новац добијен од продаје хероина и кокаина.

На почетку суђења, октобра прошле године Ећим је одбацио наводе оптужбе, тврдећи да нема везе "са грамом дроге", нити са нарко мафијом.

Оптужени је тада тврдио да му је пиштољ "ЦЗ-99", за који није имао дозволу, поклонио Жељко Ражнатовић Аркан, као и да је лична документа на име његовог кума Милана Његована добио, јер му је била угрожена безбједност.

За удруживање у организовану криминалну групу која се бавила препродајом дроге оптужница терети Жељка Радовановића, Александара Стевановића, Велимира Била, Предрага Његована, Игора Ранковића, Вељка Бановића, Веселина Пејовића и Истока Лазаревића.

Првооптужени Радовановић је у бјекству и њему се суди у одсуству.

Суђење је одложено за сутра, како би се странке могле упознати са измијењеном оптужницом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog