Politika

Taдић очекује одмрзавање Прелазног споразум након извјештаја

БЕОГРАД - Предсједник Србије Борис Тадић очекује да послије позитивног извјештаја главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца о сарадњи Србије са тим судом дође до одмрзавања Прелазног споразума Србије са ЕУ.


Тадић је након састанка са словачким предсједником Иваном Гашпаревичем рекао да је послије тог позитивног извјештаја на владама земаља чланица ЕУ да донесу суверено одлуку о одмрзавању тог споразума.

Он је навео да је Србија витално заинтересована да се што прије почне са ратификацијом Прелазног споразума како би што прије дошло до чланства у Европској унији.

Говорећи о потрази за Ратком Младићем и Горан Хаџићем, Тадић је истакао да би Србија чак и када ЕУ не би то поставила као услове за наставак преговора о европским интеграцијама, поштовала властити закон и да би, желећи помирење у региону, трагала за њима и ухапсила их у првом тренутку када би били лоцирани.

"То ће Србија учинити независно од Хага и чланства у Европској унији. Сарадња са Хагом је део наше правне материје и тај посао биће обављен. Наши истражни органи на томе раде интензивно", нагласио је Тадић.

Он је рекао да оптужени за ратне злочине морају да се нађу у Хагу и да тамо имају фер суђење, те да, на крају, правда буде задовољена и да се обезбиједи помирење у региону.

Говорећи о томе да ли је оптимиста након што се зна да је Брамерцов извјештај позитиван и да ли је опуштенији, Тадић је рекао да је противник било каквог опуштања и да увијек апелује на уздржаност и када је ријеч о европским интеграцијама и трагању за Младићем, наводећи да се "утакмица игра до последњег тренутка".

Словачки предсједник Иван Гашпаревич рекао је да му је драго што ће Брамерц веома позитивно оцијенити сарадњу Србије са Хашким трибуналом наводећи да сви то треба да примијете, јер је то један од услова за улазак у ЕУ.

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц данас ће Савјету безбједности УН представити редовни полугодишњи извјештај, у којем ће изложити и оцјену о сарадњи држава са његовом канцеларијом.

Према незваничним изворима, извјештај је веома повољан за Србију и може имати велики утицај на став Холандије, која је једина од 27 држава ЕУ која се противи ближој сарадњи званичног Београда са Унијом. Извјештај је, према истим изворима, мање повољан за Хрватску.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog