Društvo

Oтворена Еко-депонија у Бијељини

БИЈЕЉИНА - У Бријесници код Бијељине данас је свечано отворена регионална санитарна депонија, чиме су створени технички и технолошки услови за одлагање отпада на еколошки прихватљив начин.


Драгиша Марјановић, директор предузећа "Еко-деп" рекао је да је овим пројектом завршена прва фаза која је обухватила двије, од укупно четири планиране санитарне ћелије, изградњу пратећих грађевинских објеката и набавку специјализованих машина и опреме.

"Еко-депонија располаже улазним зонама, интерним саобраћајницама од улазне зоне до прве и друге санитарне ћелије, те цјевовод за процједне воде до базена и објекат у којем су смјештени радионица и потребна механизација", додао је Марјановић.

Он је на конференцији за новинаре појаснио да су санитарне ћелије, површине око 4,5 хектара, грађене у складу са европским стандардима управљања чврстим отпадом.

Марко Мантованели, шеф канцеларије Свјетске банке за БиХ, рекао је да је санитарна депонија резултат добре сарадње општина оснивача овог предузећа, Бијељина, Угљевик , Лопаре из Републике Српске, и општина Челић и Теочак из Федерације БиХ.

"Посљедњих неколико година покушавамо повољним кредитима помоћи БиХ да организује управљање чврстим отпадом и до сада смо у те сврхе издвојили 26 милиона долара", рекао је Мантованели и додао да ће осам регионалних депонија добити помоћ што укључује око 50 општина у БиХ.

Он је напоменуо да је пројектом обухваћено и чишћење дивљих депонија, те да је до сада у БиХ финансирано чишћење око 145 дивљих депонија.

"Изградња санитарних депонија је и један од начина испуњавања европских стандарда, што је један од услова уласка у Европску унију", истакао је Мантованели и додао да је Бијељина већ испунила тај стандард.

Светлана Радусин, помоћник министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС рекла је да је регионална депонија у Бијељини добар примјер сарадње локалних власти и представника међународних финансијских институција.

Она је додала да ће се на депонији одлагати отпад са подручја на којем живи од 200.000 до 220.000 становника.

Мурис Хоџић, помоћник федералног министра туризма и животне средине, рекао је да је ово значајан пројекат и да радови који су почели 2006. године резултирају савременом депонијом која може да послужи као примјер добре сарадње општина ФБиХ и РС.

Мићо Мићић, начелник бијељинске општине, рекао је да се овим пројектом реализује и настојање да Бијељина буде модеран и еколошки град.

"У наредном пероду нам слиједи и друга фаза, која подразумијева рециклажу и додатно збрињавање отпада, с циљем да се корисни дио отпада дистрибуира даље ради остваривања прихода, чиме би се смањила количина отпада и продужио вијек трајања санитарних ћелија", рекао је Мићић.

У изградњу еко-депоније уложено је око 8 милиона КМ, од којих су 4.600.000 долара кредитних средстава Свјетске банке, а у финансирању су учествовали и Влада РС и општине оснивачи.

Кредит за изградњу депоније ће од идуће године, у наредних петнаест година, враћати предузеће "Еко-деп" из средстава која ће убирати од депоновања отпада, а цијена депоновања ће највјероватније са тренутних осам КМ, бити повећана на 20 КМ по тони.

Након конференције за новинаре у Бијељини, свечаном отварању депоније присуствовали су начелници општина оснивача депоније, помоћници министара за ову област оба ентитета, Мантованели, те бројни гости из привредног и политичког живота РС и ФБиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog