Društvo

Прва жртва новог грипа у РС

БАЊА ЛУКА - У бањолучком Клиничком центру ноћас, нешто послије поноћи, преминуо је тридесетосмогодишњи пацијент од посљедица новог грипа, потврдила је начелник Јединице интензивне медицинске његе КЦ-а Јадранка Видовић.


Она је на ванредној конференцији за новинаре рекла да је пацијент показао знакове погоршања стања јуче послијеподне.

Видовићева је навела да је ово лице примљено 20. новембра у болницу у Фочи са знацима респираторне инфекције, без претходно неког евидентног обољења.

Она је додала да се разболио пет дана прије тога и да је при пријему био високо фебрилан, лоше се осјећао, имао је суви кашаљ, те да му је у фочанској болници урађена лабораторијска и рендгенолошка обрада и да је збринут на коректан начин.

Према њеним ријечима, урађен је и брзи тест на вирус Х1Н1 који је био негативан, а будући да није било побољшања стања иако је укључена одговарајућа терапија, пацијент је превезен у КЦ Бања Лука.

Примљен је у веома лошем стању, респираторно угрожен и са рендгенолошким и другим лабораторијским потврдама о тешкој форми респираторног оштећења, које је један од облика обољења од новог грипа.

Она је навела да је то потврђено и серолошким тестовима, добијеним са имунолошког института "Торлак" у Београду, као и да је пацијент стављен на механичку вентилацију.

Видовићева је рекла да, упркос агресивним и другим видовима терапије, није било видног опоравка и да се стање пацијента погоршавало.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ранко Шкрбић рекао је да је ово први смртни случај од посљедица новог грипа у Српској, додајући да је било само питање дана када ће се то десити.

Он је навео податак да је код 257 лица у РС потврђена клиничка слика пандемијског грипа.

Према његовим ријечима, поставља се оправдано питање да ли у овом тренутку ишта значи диференцијација или брзи тестови на овај вирус у ситуацији када се већ евидентно јавља и епидемијска слика на овим просторима.

"Како буде напредовала пандемија грипа, тако нас упозоравају бројке које добијамо од Свјетске здравствене организације, за очекивати је далеко већи број обољелих", нагласио је Шкрбић.

Он је додао да су у КЦ Бања Лука тренутно хоспитализована 52 пацијента, као и да постоји договор са осталим болницама које имају озбиљније случајеве обољења од новог грипа да оне рјешавају те случајеве, а да само веома тешке случајеве шаљу у Бању Луку.

Шкрбић је поновио да је јуче затражен додатни број брзих тестова, наводећи да брзи тестови у овим ситуацијама и не значе много.

"Више нам говори епидемиолошки податак да ли број обољелих расте или је у некој врсти стагнације", нагласио је Шкрбић.

Он је навео да су у завршној фази преговори о набавци вакцине и да је наручено 30 000 доза које би требало да стигну почетком или до средине јануара, као и да је наручено додатних 100 000 доза.

Из Клиничког центра данас је саопштено да је од новог грипа преминуло лице чији су иницијали М.М.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog