Društvo

Некролог о патријарху Павлу у ''Гардијану''

ЛОНДОН - Недавно упокојени патријарх српски Павле уживао је велико поштовање међу вјерницима, али и онима који то нису, пише данас британски "Гардијан".


Британски дневни лист данас је објавио некролог српском патријарху Павлу за којег наводи да је одисао дубоком духовношћу и мудрошћу, те да се на миран и тих начин опходио према свима.

"Гардијан" у детаљној биографији патријарха Павла пише да је он на чело Српске православне цркве дошао у тешким временима и да је било тренутака када су се његови поступци чинили контроверзним.

Британски дневник даје примјер потписивања заједничког саопштења са представницима муслиманске и католичке заједнице којим се осуђује међувјерска мржња и насиље у БиХ, док је истовремено остао близак са руководством Срба из БиХ.

"Можда је био политички наиван, али се његова највећа брига увијек односила на народ и Цркву, а знао је и да се јавно извини када би схватио да је начинио грешку", наводи "Гардијан".

Лист наводи да је патријарх Павле био је на челу Српске православне цркве од 1990. године до 2009. године, те да је његова пуна титула гласила Његова светост архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки, патријарх српски Павле.

Рођен је 11. септембра 1914. године као Гојко Стојчевић у селу Кућанци, у срезу Доњи Михољац у Славонији, тада у Аустро-Угарској, а сада у Хрватској.

Његова светост патријарх српски Павле умро је 15. новембра, а сахрањен је 19. новембра у манастиру у Раковици. Према процјени полиције, у литији и на опелу било је присутно око 600 000 људи.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog