Društvo

Невријеме срушило прву вјетроелектрану у БиХ

ТОМИСЛАВГРАД - Олујно невријеме, праћено јаком кишом и грмљавином, које је прије два дана захватило шире подручје општине Томиславград, срушило је у мјесту Месиховина прву електрану на вјетар у БиХ, те причинило знатну материјалну штету на далеководима и електричним стубовима.


Роберт Багарић, сувласник и директор приватног предузећа "Ро-кут", у чијем је власништву електрана на вјетар, рекао је новинарима да је јак вјетар преломио 30 метара висок жељезни стуб вјетротурбине, која је инсталисана прије четири године.

Он је потврдио да је материјална штета велика, јер вјетротурбина није била покривена полисом осигурања.

Багарић је нагласио да је права "срећа у несрећи" да вјетротурбина није пала на оближњу трафо-станицу, јер би у том случају посљедице биле много теже, а штета знатно већа.

Он је подсјетио да је ова прва у БиХ електрана на вјетар, која је производила електричну енергију за погон "Ро-кута" у Месиховини, набављена у Холандији, а монтажу и остале стручне радове су обавили холандски стручњаци.

Багарић каже да му је жао што прије постављања вјетротурбине није постављен и мјерни стуб са уређајима, који би током године свакодневно мјерили брзину, ритам, снагу и смјер вјетра, али је поносан што су Дувњаци први у БиХ подигли вјетроелектрану као алтернативни извор енергије, који има све ширу примјену у свијету.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog