Društvo

Шкрбић: Вакцине стижу у јануару и биће бесплатне

БАЊА ЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ранко Шкрбић рекао је да би 30 000 вакцина против новог грипа у Српску требало стићи почетком јануара, те да ће бити бесплатне за грађане.


"Агенција за лијекове БиХ добила је прву регистровану вакцину британског произвођача `Гласко Смит Клајн`, која има уредну документацију" - рекао је Шкрбић, истичући да је ова компанија, за сада, једина понудила ову вакцину.

Шкрбић је подсјетио да је Република Српска још љетос послала писмо намјера којим је тражена одређена количина вакцина, а јесенас је стигла понуда да могу доставити 30 000 вакцина.

"Сходно одлуци Владе Српске, наручили смо 30 000 вакцина које нам се нуде у овом тренутку, а према информацијама које смо добили - та вакцина у тој количини била би нам на располагању већ у јануару", појаснио је Шкрбић.

Он је навео да је у међувремену послат захтјев за додатних 100 000 вакцина, а договорено је да Министарство здравства Федерације БиХ потражује исту количину вакцина, тако да би за БиХ укупно требало стићи 260 000 вакцина које би биле подијељене подједнако на два ентитета.

"Још је рано говороти о званичној цијени, али је она значајно јефтинија него што смо имали прилику да чујемо цијену једне вакцине у окружењу, конкретно у Србији", рекао је Шкрбић.

Он је истакао да у овом тренутку не може тврдити колико ће Српску коштати те вакцине, али да ће сигурно бити "упола цијене од онога што је било понуђено Србији".

"Тај сегмент је остао као ствар договора, али имамо увјеравање да ће бити значајно јефтиније", рекао је Шкрбић, нагласивши да ће вакцине за грађане бити бесплатне.

Одговарајући на питање до када би ширење новог грипа могло да потраје, Шкрбић је рекао да се од тренутка када је најављена пандемија знало да ће она трајати неколико година.

"Чињеница да се брзо шири, да је захватио већи дио нашег континента, а знали смо да ће се пандемија након љета брже ширити", рекао је Шкрбић.

Он је истакао да је пандемија дошла у Европу много раније него што се очекивало, те да се у свим осталим сегментима не разликује од сезонског грипа.

На дилему да ли је Република Српска спремна за борбу са новим грипом, Шкрбић је одговорио: "Шта значи бити спреман у ситуацију уколико вирус мутира или пређе у неке друге форме, односно појави се у облицима који можда нису карактеристични за тренутни вирус? У том случају, о спремности је тешко говорити".

"Према ономе што имамо у овом тренутку - спремни смо. А највећу спремност требало би ми сами да покажемо у смислу строжег придржавања хигијенско-епидемиолошких мјера", рекао је Шкрбић.

Он је навео да епидемија новог грипа сигурно неће бити проглашена у цијелој Републици Српској, истичући да се она може проглашавати за одређено локално подручје или одређене заједнице, школе и слично, те да би, према епидемиолошким пропозицијама, могла трајати колико и процес инкубације - око седам дана.

Министар здравља и социјалне заштите Српске подсјећа да од разних посљедица сезонског грипа годишње у свијету умре на стотине хиљада људи.

"Нови грип за разлику од сезонског има карактеристику да више напада млађе добне групе, док је у свему осталом готово идентичан сезонском", каже Шкрбић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog