Društvo

Бања Лука: Почела манифестација ''Дани вина 2009''

БАЊА ЛУКА - У организацији Ротари клуба Бања Лука и Удружења виноградара и винара Републике Српске у Бањој Луци се и ове године одржавају осми "Дани вина 2009".


Предсједник Ротари клуба Бања Лука Недељко Милаковић рекао је да је ова традиционална манифестација почела у уторак, 1. децембра, када су организатори кренули у обилазак винограда на подручју бањалучке регије који ће учествовати на такмичењу за избор најбољег вина, а да ће завршна свечаност бити у суботу, 5. децембра, на популарном винском балу када ће бити проглашени побједници.

"Други дио програмских активности односи се на одржавање трибине `Могућности и перспективе развоја узгајања винове лозе и производње вина у бањалучкој регији` која ће се одржати данас у вијећници Културног центра `Бански двор` у Бањој Луци, док је трећи дио програмских активности организација свечаног бала када ће бити проглашено најбоље црно, најбоље бијело вино и најбољи виноград", рекао је Милаковић на данашњој конференцији за новинаре у Бањој Луци.

Он је нагласио да ће у оквиру ове манифестације вечерас у бањаолучкој Гимназији историчар умјетности Милутин Дедић одржати јавно предавање о историјским и културолошким везама манастира Хиландара и Свете горе са вином.

Према Милаковићевим ријечима, дегустација вина у оквиру такмичења биће одржана сутра у музичком павиљону парка "Петар Кочић" у Бањој Луци.

Предсједник Удружења виноградара и винара РС Марко Кукрић нагласио је да ће на такмичењу за најбоље вино учествовати свих 25 винара са подручја бањалучке регије.

"Ми имамо специфичне типове земљишта какви се ријетко срећу у свијету и радом неких тридесетак година у различитим дијеловима бивше Југославије успјели смо да дођемо до припреме земљишта која дају одличне резултате у узгоју винове лозе", рекао је Кукрић.

Професори Пољопривредног факултета у Београду и чланови жирија за избор најбољег вина бањалучке регије Небојша Марковић и Слободан Јовић истакли су да су вина произведена на подручју бањаоучке регије из године у годину квалитетнија.

Познати винар и власник Винарије "Вукоје" из Требиња Зоран Обрен Вукоје рекао је да је ова винарија ове године добитник бројних признања међу којима су и платинасто признање у Женеви за квалитет вина аутохтоних сорти "вранац" и "жилавка" и признања за најбољу винарију у БиХ и региону.

"Винарија тренутно располаже са 100 000 лоза, обновљени су царски виногради подигнути још 1894. године, изашла је и нова `жилавка` из тих винограда, а садили смо и домаће и стране сорте грожђа", рекао је Вукоје.

Организацију традиционалне манифестације "Дани вина 2009" подржали су и град Бања Лука и Културни центар "Бански двор", док је генерални спонзор Винарија "Тиквеш" из Македоније.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog