Politika

Бојић: Неки приједлози закона би већ морали бити у процедури

БАЊА ЛУКА - Шеф Клуба посланика Српске демократске странке Борислав Бојић критиковао је данас Владу Републике Српске зато што у скупштинску процедуру још није упутила приједлоге закона о буџету РС и економске политике за наредну годину, као ни информацију о реализацији овогодишње економске политике.


"То су три документа за која је потребно барем пет радних дана засједања", рекао је Бојић новинарима у Бањoj Луци након сједнице Колегијума Народне скупштине РС.

Он је изразио бојазан да се пред народним посланицима неће наћи ни информација о реализацији економске политике за ову годину, те да ће Влада приједлоге закона о буџету РС и економске политике за 2010. упутити по хитном поступку, иако је ријеч о важним документима које би требало разматрати у редовној процедури.

"И за наредну сједницу имамо по хитном поступку приједлоге закона о правима бораца и ратних војних инвалида, о цивилним жртвама рата, о судовима, о порезу на непокретности, што СДС сматра катастрофалним, јер се у хитној процедури обично не дође до рјешења на задовољство грађана РС", рекао је Бојић и напоменуо да је 40 одсто закона у садашњем сазиву парламента донесено по хитном поступку, укључујући и о ревизији приватизације предузећа и банака и о специјалном тужилаштву.

Говорећи о Нацрту закона о референдуму и грађанским иницијативама у РС, чији предлагач је Клуб посланика СДС-а, а који је уврштен на дневни ред наредне сједнице, Бојић је навео да ће информација о овој тачки дневног реда бити поднесена скупштинским одборима.

"Ако је одбори прихвате, закон ће ићи у процедуру и тако ћемо знати да ли је СНСД остао на становишту на каквом је био приликом разговора у вези са овим законом. Усаглашен је са СНСД-ом и ако буду имали примједбе имаће их када изнијети јер је у редовној процедури", нагласио је Бојић.

Предсједник СДС-а Младен Босић раније је изјавио да је овај закон плод међустраначког договора СДС-а и СНСД-а. Међутим, шеф Клуба посланика СНСД-а и предсједник Законодавног одбора Народне скупштине РС Жељко Мирјанић на питање хоће ли СНСД подржати овај закон у парламенту Српске одговорио да РС већ има закон о референдуму.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog