Nauka

У Београду почео Фествал науке

БЕОГРАД - Потпредсједник Владе Србије за европске интеграције Божидар Ђелић изјавио је данас да је 3. Фестивал науке, који је данас отворен у Београду, прототип будућности Србије и најавио изградњу центра за промоцију науке и иновација на Новом Београду у који ће бити уложено 10 милиона евра.


"Очекује се да ће тај центар имати око 5 000 квадратних метара и да ће отворити врата за око две године", рекао је Ђелић, који је актуелни министар за науку и технолошки развој.

Ђелић је подсјетио да је прије три седмице Европска инвестициона банка дала подршку од 200 милиона евра за научну и технолошку инфраструктуру Србије, а новац би требало да стигне у јануару или фебруару наредне године.

Он је рекао да Србија мора радити на томе да домаћи просвјетни систем "не убије" интересовање младих за науку у Србији.

На овој манифестацији ће током наредна три дана посјетиоци моћи да се упознају о научним експериментима из разних области, које ће приказати око 250 младих научника из Србије и иностранства.

Научне поставке ће изложити гости из Швајцарске и Тајланда, док ће домаћи научници и гости из Шведске, Шпаније, САД, Француске и Хрватске одржати 24 предавања.

Посјетици Фестивала, који јеотворен у бившој робној кући "Клуз" /у Масариковој четири/, моћи ће да виде "математичко купатило", у коме пешкири имају само једну страну, а клозетска шоља нема запремину.

Посјетиоци ће моћи да осјете како је лежати на правом "факирском кревету", да свирају на лири чије су жице од ласерске свјетлости, пробају пиће у коме се лед пуши и хлади истовремено, као и да уз помоћ ојлерових цијеви нацртају слике у једном потезу.

На фестивалу може да се види течност по којој може да се хода, направљена од скроба и воде, цијев напуњена плином на којој пламичци играју у ритму музике, затим течност у коју се потопе новчанице, које се послије запале, али не изгоре, него остану читаве.

Посјетиоци ће моћи да види како пијесак остаје сув иако се извади из воде, како злато може да буде црвено, а сребро жуто, како вода може да запали ватру и на који начин се уз помоћ маргарина и микроталасне пећнице израчунава брзина свјетлости.

На фестивалу се могу видјети и препариране отровнице, посјетиоци могу запалити мали вулкан, могу омирисати екстракт руже, валеријане, али и твора, те видјети лобању бизона из леденог доба у Србији.

Фестивал се одржава под покровитељством Министарства за науку и технологију и Секретаријата за образовање скупштине града Београда.

Улазнице се могу набавити у претпродаји на Билет сервису и у Мамут радњама, по цијени од 250 динара, док ће на улазу коштати 300 динара.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog