Politika

Шутановац: Модернизујемо се о трошку САД

БЕОГРАД - Министар одбране Србије Драган Шутановац изјавио је да ће сарадња између српске и америчке војске бити додатно унапријеђена, те да ће Војска Србије добити могућност да се модернизује о трошку САД, док ће српски официри наставити да се школују у Охају.


Шутановац је рекао да су то само неки од резултата његове посјете Америци, гдје је разговарао са америчким колегом Робертом Гејтсом и високим званичницима Бијеле куће, Стејт департмента, Конгреса и Сената.

"Током следеће године Војска Србије наставиће да сарађује са националном гардом Охаја и са војним академијама на којима се школује већи број наших официра и кадета. Србија ће добити подршку и за ФМФ програм подршке страним војскама, као и за пројекат ФМС, који ће да се модернизију у складу са светским стандардима о трошку Америке", рекао је Шутановац.

Он је навео да у разговорима са америчким званичницима није било ријечи о уласку Србије у НАТО, него о, како је навео, "могућностима које даје учешће Србије у Партнерству за мир".

"Сложили смо се да Србија има капацитете које може да искористи у оквиру тог програма", рекао је Шутановац.

Он је навео да није разговарано ни о новом плану колективне европске безбједности који је недавно представио руски предсједник Дмитрије Медведев и нагласио да очекује да се "о тој теми отвори јавна дебата на нивоу ОЕБС-а у којој ће Србија имати свој допринос".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog