Politika

ГО СДС у Билећи: Патриотизам се показује референдумом, а не турбо-фолк манифестацијама

Обзиром на већ традиционалну појаву да се у медијима РС, да се одређеним политичким субјектима не даје простор какав заслужују барем по заступљености у Народној скупштини, овом приликом Фронтал.РС у цјелости објављује закључке са сједнице Главног одбора СДС у Билећи.


На данашњој сједници одржаној у Билећи, др Никола Гаврић је изабран за потпредсједника СДС за Изборну јединицу 3, потврдио избор Бориса Јеринића за предсједника Младих ГО СДС, и разматрао питање промјена Устава БиХ, социјално-економску ситуацију у Републици Српској, и стање основних демократских слобода у Републици Српској, и усвојио сљедеће закључке:

 

1. Промјене Устава и НАТО само преко референдума

ГO СДС оцјењује да наставак тзв. бутмирског процеса ван институција система, у страним амбасадама и војним базама, представља грубо гажење аката Народне скупштине, с циљем да у завршници доведе до, притисцима и уцјенама, изнуђених рјешења на штету РС на што упућују посљедње изјаве лидера СНСД, Милорада Додика, које указују да је промијенио ставове изнесене након првог састанка у Бутмиру.

ГО СДС једину могућност промјене Устава БиХ види на основу непосредног изјашњавања народ у Републици Српској, чиме би кроз највиши демократски институт - референдум, била обезбијеђена трајна заштита Републике Српске од притисака који се врше споља на њу и њене изабране представнике.
.
ГО СДС, стога, очекује од осталих странака, па и од владајућег СНСД, да подрже Приједлог Закона о референдуму и грађанским иницијативама који дефинише обавезно провођење референдума у Републици Српској у случајевима било каквих промјена Устава БиХ и/или Устава РС, или приступања војним савезима.

2. Турбо-фолк патриотизам

ГО СДС оцјењује да, кроз нападне манифестације површног турбо-фолк патриотизма, владајућа коалиција скреће пажњу јавности са тешке социјално-економске ситуације, и катастрофалног приједлога буџета за 2010. годину који сав терет кризе и неодговорне економско-социјалне политике Владе РС пребацује на социјално угрожене категорије.

ГО СДС позива Владу да уштеде направи на ставкама које се односе на мегаломанске материјалне трошкове министарстава и економски неоправдане пројекте који производе само губитке, а да повећа издвајања за социјално угрожене категорије како би овај слој становништва бар донекле био заштићен од таласа најављених поскупљења, као и да повећа издвајања за подстицај привредних активности.

3. Медијска неслобода и Закон о РТРС

ГО СДС изражава забринутост због стања медијских слобода у Републици
Српској, а посебно стања на јавном сервису који према опозицији гаји инквизиторски однос и стање медијских слобода враћа у средњи вијек.

ГО СДС, стога, истиче потребу доношења измјена и допуна Закона о РТРС, којe би онемогућиле било чији политички утицај на уређивачку политику јавног сервиса, и обезбиједиле да јавни сервис буде истински глас јавности.

4. Тужилаштво да реагује на премијерове пријетње

ГО СДС најоштрије осуђује пријетње, уцјене и дискриминаторске поруке које је
јуче упутио премијер РС, Милорад Додик, изјавом да ће бити прекинута сарадња између општине Билећа и Владе, уколико не побиједи кандидат СНСД за начелника општине.То је индикатор да се владајући режим налази у параноичном стању, својственом једнопартијском-криминогеном систему.

ГО СДС позива надлежна тужилаштва да реагују на пријетње премијера Додика који - злоупотребљавајући свој положај и овлашћења у страначке сврхе, и застрашујући бираче - директно крши Устав Републике Српске , Закон о сукобу интереса, Изборни закон БиХ, те чланове Кривичног закона који се односе на уставно уређење Српске, слободне изборе и равноправност грађана без обзира на њихово политичко увјерење.


Закључци су са данашње сједнице ГО СДС, које смо добили посредством Информативне службе ове странке. Охрабрујемо све политичке партије (позиције или опозиције), односно најшири фронт организација и удружења, да нам шаљу своја саопштења директно на адресу редакције Фронтал.РС, коју можете наћи у импресуму на дну странице.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog