Društvo

Хашки Трибунал ће радити и послије 2013. године?

ХАГ - План да Хашки трибунал буде затворен 2013. остаје на снази, али је пронађен модел да Трибунал и послије тог рока одржава суђења, изјавила је портпарол главног тужиоца Олга Кавран.


"Савјет безбједности је већ најавио нешто што се зове ревидуални механизам који ће бити задужен да суди бјегунцима чак иако они буду ухапшени након што Трибунал буде затворен у овој форми", рекла је Кавранова.

Најбитније је, истакла је она, да ће Ратко Младић и Горан Хаџић, преостали хашки оптуженици, кад год да буду ухапшени бити доведени пред Међународни суд, гдје ће им бити суђено.

Кавранова је за Радио Дојче веле рекла да би суђење некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу требало да буде готово до 2013. године, као и сва остала суђења која су у току.

Она објашњава да Караџић и даље има право да се брани сам, али да ће му Судско вијеће наметнути браниоца ако настави да опструише процес.

Према њеним ријечима, у Трибуналу за бившу Југославију у току је десетак суђења, а ускоро би требало да почне поступак против Здравка Толимира, бившег генерала Војске Републике Српске.

Кавранова је додала да буџет Трибунала финансирају УН и да су средства загарантована до предвиђеног затварања Трибунала.

Остаје још, каже она, да се одлучи како ће се Хашки суд финансирати ако буде било потребе да ради и послије 2013. у измијењеној форми.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog