Republika Srpska

Цветковић: Биће боље догодине

БЕОГРАД - Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је да је Влада направила кораке који доносе добре резултате, као што су визна либерализација и бољи кредитни рејтинг земље и оцијенио да је Србија прошла тешку годину и да ће 2010. бити лакша.


"Ових дана нам је побољшан кредитни рејтинг, што ће довести до више страних инвестиција, остварена је и визна либерализација, а расправа о легалности једнострано проглашене независности Косова и Метохије, коју смо иницирали пред Међународним судом правде у Хагу, иде у добром правцу", рекао је Цветковић за "Вечерње новости".

На питање како је могуће да буџет за наредну годину буде развојни ако више од 60 одсто расхода чине исплате зарада и трансфери за пензије, Цветковић је рекао да мисли на комбинацију средстава за изградњу инфраструктурних објеката, која ће бити исплаћена из буџета, са онима која ће бити обезбјеђена из спољних извора.

"Дакле, из буџета дајемо иницијална средства на основу којих смо, за градњу инфраструктурних објеката, узели кредите међународних институција", рекао је Цветковић, додавши да је у потпуности затворена финансијска конструкција за Коридор 10 и да сада треба почети конкретне припреме за изградњу.

Говорећи о кредиту за буџет од 200 милиона долара који је договорен са Руском Федерацијом, Цветковић је навео да тај договор још није формализован, али да начелни договор постоји.

"Кредит ће нам бити одобрен уз камату која је тренутно око 3,6 одсто. То је најнижа камата, ако се искључи она коју добијамо од Светске банке или ЕУ", рекао је Цветковић.

Он је рекао да ће Влада Србије пажљиво размотрити захтјев Електропривреде Србије за поскупљење струје у јануару за 10 одсто и додао да ће први услов Владе бити да најсиромашнији грађани буду заштићени од поскупљења.

Када је ријеч о извјештају Државне ревизорске институције, Цветковић је рекао да оно што се у том извјештају прво уочава јесте да у одређеним сегментима рада државних институција не постоје добро прописане процедуре.

"На отклањању тих недостатака Влада ће почети да ради одмах. Други проблем, који сматрам великим и недопустивим, јесте избегавање расписивања јавних набавки за потребне робу и услуге", рекао је Цветковић и додао да ће слика при ревизији завршног рачуна за 2010. годину бити много боља.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog