Društvo

Aко не волимо минарете, не значи да не волимо муслимане

САРАЈЕВО - Амбасадор Швајцарске у БиХ Ролф Ленц изјавио је данас у Сарајеву да је вјерски мир био и јесте кључни елемент успјешног швајцарског модела и истакао да недавна референдумска одлука о забрани изградње минарета у Швајцарској не значи окретање друштва против муслиманског становништва у земљи.


"Одлука је, без сумње, израз страхова и несигурности становништва да ће идеје исламског фундаментализма довести до паралелног друштва, које се неће интегрисати, које ће одбацити наше државне и друштвене традиције и које неће поштовати наш правни поредак", рекао је Ленц на сесији Асоцијацине независних интелектуалаца "Круг 99".

Он је додао да је код већине муслимана који су се добро интегрисали у швајцарско друштво присутна бојазан да би могли бити искључени из друштва и да би могли бити понижавани.

"Кроз ову народну иницијативу испољени су страхови присутни на обје стране", констатовао је Ленц.

Истичући да испољене бриге и страхове обје стране треба схватити озбиљно, Ленц је рекао да одлука о забрани изградње минарета не смије довести до њиховог међусобног неповјерења.

"Искључивање и изолација на основу вјерских и културолошких разлика имали би катастрофалан утицај на Швајцарску, која је отворена према свијету и у којој на малом простору живи велики број различитих мањина", рекао је Ленц и додао да нико у његовој земљи не може игнорисати државно право позивајући се на вјерске прописе.

Према ријечима швајцарског амбасадора, влада његове земље, која је прије референдума позвала гласаче да одбаце одлуку о забрани градње минарета, дужна је провести референдумску одлуку о забрани изградње минарета њеним уграђивањем у федерални устав.

"Муслимани ће у Швајцрској и даље моћи посјећивати око 150 џамија и вјерских објеката који су добро интегрисани. Што се тиче јавног изражавања исламске вјере, слободно практицирање вјере муслимана ће бити дијелом ограничено", рекао је Ленц.

Он је подсјетио да у Швајцарској живи око 45 000 људи поријеклом из БиХ и изразио наду да ће БиХ ускоро добити безвизни режим за путовања у ЕУ, што ће значити укидање виза и за путовања Швајцарску.

На прошлонедјељном референдуму швајцарски гласачи изјаснили су се за забрану изградње минарета на тлу ове земље. У Швајцарској живи око 350 000 муслимана, што је пет одсто од укупног броја становништва. Највећи дио муслимана у Швајцарској поријеклом су са Балкана, а потом из Турске.

У Швајцарској постоје четири минарета, од којих ниједан не служи за позивање мујезина на молитву и не издваја се између осталих грађевина.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog