Politika

Jeремић: Уколико успијемо у МСП, надамо се новом дијалогу о Косову

БЕОГРАД - - Министрар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је да је циљ Београда да послије одлуке Међународног суда правде /МСП/ у Хагу о једностраном проглашењу независности Косова и Метохије не буде више нових признања независноисти Косова и да оно не може приступити међународним организацијама у којима је чланство привилегија суверених држава.


"Уколико будемо успешни, постаће очигледно да не постоји алтернатива обнављању дијалога", оцијенио је Јеремић.

Он је додао да очекује да ће "окончање судског процеса довести до обнове дијалога који ће донијети компромисно рјешење, а које ће прихватити све државе свијета".

Јеремић је истакао да је "мало вероватно" да ће суд донијети негативну одлуку, односно да ће изаћи са ставом "да је прихватљива једнострана промена граница мирољубивих, демократских, међународно признатих држава против воље Савета безбедности УН".

"Ако је то дозвољено - онда је све дозвољено", навео је Јеремић и додао да су неке земље, као што су Црна Гора и Костарика јавно говориле о могућности да повуку признања Косова у случају позитивне одлуке суда", навео је Јеремић.

На питање како ће Србија реаговати на најављено успостављање дипломатских односа Црне Горе и Косова, шеф српске дипломатије је оцијенио да би то "представљало излишно гурање прста у око Србији".

Јеремић је додао да сматра да су преговори и Приштине и Београда пропали у децембру 2007. године зато што су "преговарачке стране унапред изрицале шта мора бити исход процеса".

"Не смемо поновити исту грешку уколико желимо да стигнемо до компромисног решења", закључио је он.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog