Politika

Keсић: Прича о НАТО као притисак на РС

БАЊА ЛУКА - Процес придружења БиХ у НАТО претворен је у политичко питање и то је још једно оружје којим се притишће Република Српска да у уставној реформи остане без надлежности које јој припадају по Дејтону, изјавио је политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић.


"То је добро позната формула по којој раде одређени лобистички центри. Њихов циљ је унитарна БиХ и сакаћење РС. Они желе да од РС направе фикцију која би имала минимална овлашћења без капацитета да заштити своје и интересе грађана РС", рекао је Кесић .

Он је навео да је битнија изјава дипломата Карла Билта и Џејмса Штајнберга да уставне промјене неће бити рјешаване по принципу "узми или остави" нити ће бити наметања рјешења, него изјава високог представника у БиХ Валентина Инцка да се на столу налази посљедња понуда за нови Устав БиХ.

"Не знам на какву посљедњу понуду мисли Инцко. Можда ту види посљедњу шансу за останак ОХР-а. То је изјава фрустрација и представља Инцково лично виђење ситуације које није у складу са ставовима Штајнберга и Билта. Такве изјаве треба игнорисати", рекао је Кесић.

Према његовим ријечима, могућа одлука ОХР-а о продужењу мандата страним судијама и тужиоцима у правосуђу БиХ, којима мандат истиче 31. децембра, била би у супротности са међународним правом, Уставом и законима БиХ.

"Како је могуће уводити владавину права нелегалним одлукама? Такође, како је уопште могуће продужити мандат људима који немају нимало одговорности ни по домаћим законима, ни по међународном праву? Aко међународне судије и тужиоци прихвате ту одлуку сносиће ризик за сваки потез који направе, јер је то илегално рјешење", оцијенио је Кесић.

Он је закључио да ОХР губи ауторитет, да не може функционисати као ранијих година, да се може реторички бавити унутрашњом политиком у БиХ, али да је могућност да нешто направи сведена на нулу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog