Republika Srpska

БиХ сврстана у земље са високим ризиком пословања

САРАЈЕВО - Највећа бонитетна кућа у свијету "Дан и Бредстрит" /Dun & Bradstreet/ у овом мјесецу снизила је рејтинг БиХ са ДБ5ц на ДБ6а, што је сврстава у земље с врло високим ризиком пословања.


Као главни разлог снижења рејтинга, истиче се општа несигурност и политичка нестабилност која нема свијетлу перспективу за будућност, саопштено је из "Дан и Бредстрита".

Из ове фирме је саопштено да је 20,3 одсто предузећа из БиХ каснило више од 30 дана од уговореног рока, са плаћањима предузећима из иностранства од уговорених рокова, а 74 одсто плаћања извршено је у договореном року, док је 9,8 одсто плаћено са 60 или више дана закашњења од уговореног рока.

"Дан и Бредстрит" препоручује да се у пословању с компанијама из БиХ користи минимално потврђени акредитив, јер је култура плаћања у БиХ на врло ниском нивоу, те се послови осигуравају акредитивима или се новац уплаћује унапријед.

Осим БиХ, рејтинг је снижен и Куби, а повисио се Турској.

У региону и даље највиши рејтинг има Словенија ДБ2ц, а слиједе је Мађарска и Хрватска ДБ3д, Албанија ДБ4а, Македонија ДБ4б, Србија ДБ5а, наводи се у саопштењу.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog