Društvo

Ратификована Конвенција УН о правима лица са инвалидитетом

САРАЈЕВО - Представнички дом Парламентарне скупштине једногласно је на данашњој сједници дао сагласност за ратификацију Конвенције УН о правима лица са инвалидитетом.


Сврха Конвенције је унапрјеђење, заштита и обезбјеђивање пуног и равноправног уживања свих људских права и основних слобода лица са инвалидитетом и унапређивање поштовања њиховог урођеног достојанства.

Државе потписнице Конвенције се обавезују да ће обезбиједити пуно остваривање свих људских права и основних слобода за лица са инвалидитетом, без дискриминације на основу инвалидитета.

Конвенција све потписнике обавезује да прихвате законодавне, управне и друге мјере за провођење права признатих конвенцијом.

Представнички дом усвојио је два приједлога закључака Клуба посланика СДП-а, којима се Савјет министара БиХ задужује да на сљедећој сједници Представничког дома поднесе информацију о разлозима кашњења ратификације Конвенције УН.

Представнички дом задужио је Савјет министара БиХ и да у року од 15 дана поднесе извјештај о разлозима кашњења ратификације других конвенција.

Посланик СДП-а БиХ Денис Бећировић током расправе замјерио је што нико из Савјета министара БиХ није био присутан да објасни ситуацију насталу у вези са ратификацијом Конвенције.

Посланик БПС БиХ Сефер Халиловић истакао је да је у Републици Српској регисторовано 7 000 инвалида, а у Федерацији /ФБиХ/ 150.000 инвалида, што према његовим ријечима треба истражити, јер изазива сумњу да се ради о криминалу и корупцији.

"Инвалиди у ФБиХ имају 10 пута већа примања виша од инвалида у РС. Сумњам у број инвалида у БиХ, и то омета остваривање права правих инвалида", истакао је Халиовић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog