Politika

Расправа пред МСП: Хрватска са Туђмановим аргументима

БЕОГРАД - Замјеник шефа делегације Србије Саша Обрадовић сматра изванредним аргументе које су представници Кине и Кипра предочили Међународном суду праве (МСП) у Хагу у наставку расправе о легалности једнострано проглашене независности Косова, док је излагање Хрватске назвао обновом свјетоназора из доба Фрање Туђмана.


"Чули смо заступника Хрватске, која је, на неки начин, обновила светоназоре Туђмановог доба, према којима су сви у СФРЈ имали право на отцепљење, осим Срба у Хрватској", рекао је Обрадовић новинарима у Хагу.

Обрадовић је, послије петог дана расправе о легалности једнострано проглашене независности Косова, рекао да је Кина бриљантно сумирала преглед аргумената Србије и земаља које је подржавају.

"Делегација Кипра је изванредним предавањем професора Лоуа из Лондона отишла чак и даље од досадашњих ставова Србије у погледу заштите међународног права и заштите положаја Србије у овом поступку", додао је он.

Обрадовић је рекао да је Данска поновила аргументе Аустрије и Њемачке о неутралности међународног права по питању сецесије и додао да је то заправо главно питање којим ће се бавити МСП у овом поступку.

Пред МСП у Хагу данас је настављена јавна расправа поводом захтјева Србије да Суд да савјетодавно мишљење о легалности једностране декларације о независности Косова, која је усвојена 17. фебруара 2008. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog