Društvo

Aшнер се исмијава хрватском правосуђу

ЗАГРЕБ - Загребачки Центар за друштвена истраживања "Др Бранко Хорват" осудио је доношење ослобађајуће пресуде бившем шефу усташке полиције у Славонској Пожеги Миливоју Ашнеру за увреду и клевету директора Маргеловог института Алена Будаја од 13. новембра, оцијенивши да је ратном злочинцу још једном допуштено да се исмијава хрватском правосуђу.


Из Центра наводе да је Ашнер у тексту, објављеном у Хрватском листу 2005. године, на изразито увредљив и клеветнички начин "расистичким рјечником" изнио низ увреда на рачун Будаја, бесрамно величајући усташки покрет.

Иако је суд, напомињу у овој антифашистичкој организацији, одбио да призна аутентичност Ашнеровог интервјуа, без обзира што га он никада није оспорио, а главни уредник "Хрватског листа" Ивица Маријачић пред судом га је прогласио аутентичним, судија је пресудио у корист оптуженог.

"Трошкови поступка тако су пребачени на приватног тужитеља који је оваквом одлуком суда, уз трајне душевне боли, оштећен и материјално, што је свакако неетички поступак расправног судије. Сматрамо да оваква пресуда не може остати, те ћемо о истој упознати земље ЕУ и Центар `Симон Визентал`", наводи се у саопштењу које је потписао координатор Савјета Свето Ливада.

У Центру "Др Бранко Хорват" сматрају да је "усташком ратном злочинцу у бјекству оваквим чином још једном допуштено да се исмијава хрватском правосуђу које није способно да га од љета 2004. године приведе руци правде, већ му допушта да некажњено и даље клевеће и вријеђа из свог аустријског скровишта у Клагенфурту".

Посебно је недопуштено и зачуђујуће, напомињу у Центру, да расправни судија у пресуди Ашнера титулира доктором права иако, према доступним информацијама из документације Правног факултета у Загребу, никада није дипломирао или докторирао на овом факултету.

На листи Центра "Симон Визнетал" из Јерусалима Миливоје Ашнер се налази на четвртом мјесту од десет најтраженијих нацистичких злочинаца.

Ашнер оспорава оптужбе да је играо активну улогу у смакнућима и депортацији стотина Јевреја, Рома и Срба, те већ годинама живи у Аустрији која одбија да га изручи Хрватској.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog