Politika

Кошарац прозива Бошњаке за нерад

БАЊА ЛУКА - Нерад Клуба бошњачких делегата у Вијећу народа Републике Српске грађане Српске коштао је најмање 150.000 КМ, иако су они тиме покушали да проузрокују политичку нестабилност, рекао је шеф Клуба српских делегата у Вијећу народа РС Сташа Кошарац.


"У Вијећу постоји осам бошњачких делегата и њихова мјесечна примања износе око 3.000 КМ, што значи да око 24.000 КМ на њихове плате. С обзиом на то да четири мјесеца бојкотују, односно блокирају рад Вијећа народа РС, математички ово износи око 96.000 КМ. Ако се додају и трошкови у вези с путничким возилом и телефонима, те ако се обрачунају још и доприноси, ова цифра износи око 150.000 КМ", прецизирао је Кошарац за сутрашње издање "Фокуса".

Како је нагласио Кошарац, бошњачки делегати у Вијећу народа РС својим нерадом покушали су да дестабилизују ситуацију у РС, желећи да у јавности БиХ, а нарочито код међународне заједнице, створе атмосферу да је Српска политички нефункционална.

"Свима је јасно да је РС политички стабилна и да су сви њихови покушаји пусте жеље с циљем остваривања политичких амбиција Сарајева. Сматрамо да Клуб Бошњака, ако овако настави, треба да претрпи санкције с аспекта њихових примања у Вијећу народа РС. Делегати треба да имају пуну моралну и политичку одговорност да обаве посао и обавезе за које су плаћени", истакао је Кошарац.

Делегат у Вијећу народа РС Саша Чудић рекао је да је блокада Вијећа нерадом бошњачких делегата највише коштала углед и дигнитет те институције и стварање слике о неозбиљности постојања тог вијећа.

Предсједник Клуба Хрвата у Вијећу народа РС Томислав Томљановић сматра да нерад бошњачких делегата оличен у њиховим недоласку на сједнице Вијећа народа представља само политичко питање.

Шеф Клуба бошњачких делегата у Вијећу народа РС Един Рамић, каже да овај клуб, иако је једно вријеме одлучио да се не изјашњава о актима који долазе из Народне скупштине РС, никад није престао да обавља неке друге активности које се односе на његове надлежности.Рамић најављује да се у наредом периоду може очекивати нормализација у вези са радом Вијећа народа РС.

Предсједавајући Вијећа народа РС Џевад Османчевић сматра да се "не може називати нерадом ако неко указује на чињеницу да је повријеђен највиши законски акт".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog