Društvo

Злочинци са Возуће се крију лажним документима

БАЊА ЛУКА - Починиоци ратних злочина на подручју Возуће фабриковањем лажних докумената покушавају да прикрију злодјела која су починили, изјавио је координатор Тима МУП-а РС за истраживање и документовање кривичног дјела ратног злочина Симо Тушевљак.


Коментаришући појављивање лажних докумената Седме муслиманске бригаде у којима се покушавају прикрити трагови и прави починиоци злочина почињених на подручју Возуће, Тушевљак каже да је њих могао чинити само неко ко је упућен у дешавања и злочине који су почињени.

Он је рекао за сутрашње "Независне новине" да је МУП РС поднио низ службених извјештаја Окружном тужилаштву у Добоју и Тужилаштву БиХ који су почињени на подручју возућког ратишта од припадника јединице "Ел муџахедин" и Другог и Трећег корпуса Армије БиХ.

Према његовим ријечима, у извјештајима се не налазе само злочини које су починили страни плаћеници већ и Бошњаци која су учествовали на возућком ратишту.

Директор Центра за истраживање ратних злочина РС Јанко Велимировић изјавио је да је возућко ратиште било специфично по бруталности злочина који су чињени, као и по учешћу муџахедина, чије је задатак, осим учешћа у борбама, био да буду и учитељи екстремног ислама домаћим муслиманима.

Он истиче да је у процесу Расиму Делићу пред Хашким судом одговорност са њега пребачена на муџахедине и ниже командне структуре, те напомиње да су у Хагу утврђени злочини и да за њих неко треба да одговара.

У том контексту Велимировић види и појављивање лажних докумената којима се можда жели заштити командант јединице "Црни лабудови" Хасе Тирић, а да се покуша свалити кривица на неког другог коме можда свакако слиједи суђење.

Предраг Ћеранић, бивши руководилац у обавјештајно-безбједносним службама РС и БиХ, сматра да правосудне институције нису расвијетлиле злочине јединице "Ел муџахедин" и није му познато да постоји истрага за свирепе злочине почињене на подручју Возуће.

Одговарајући на питање ко ради на прикривању стварних починилаца злочина, Ћеранић каже да се ту отвара питање контроле рада служби безбједности у БиХ и колико су дијелови служби у функцији безбједности грађана, а колико у функцији интересних група и моћних појединаца.

"Стално је присутна теза да постоји параслужба АИД", рекао је Ћеранић, додајући да неколико значајних официра АИД-а данас обавља значајне функције у обавјештајним структурама БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog