Politika

Холандија сада блокира и хрватски приступ ЕУ?

БРИСЕЛ - Холандски министар спољних послова Максим Ферхаген изјавио је да не види могућност деблокаде једног од поглавља у приступним преговорима Хрватске и ЕУ док Загреб не одговори на захтјеве главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца.


„У садашњој ситуацији, не видим могућност скорог отварања преговора у поглављу 23 (Правосуђе и темељна права), али, наравно, надам се да ће одговор хрватских власти на захтјев тужиоца Брамерца омогућити отварање тог поглавља", рекао је Ферхаген у Бриселу, након што је Брамерц одговарао на питања шефова дипломатија земаља ЕУ о сарадњи Хрватске и Србије с Хашким судом.

Хашко тужилаштво већ годину и по дана захтјева од Хрватске да преда такозване артиљеријске дневнике за које Трибунал сматра да крију непосредне доказе о претјераном и неселективном гранатирању Книна и околине за вријеме војне акције „Олуја" 1995.

Трибунал је навео да су од наводно 150 таквих дневника до сада предата само два, и додао да хрватске власти скривају те дневнике не желећи да угрозе положај оптуженог генерала Анте Готовине, што су хрватске власти оштро демантовале.

Како преноси хрватска агенција Хина, Ферхаген је рекао да је Брамерц успоставио стални контакт с хрватским властима и додао да ће „дође ли до напретка у питању артиљеријских дневника", одмах обавијестити ЕУ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog