Nauka

Ирци ћораве гледајући у Сунце

ДАБЛИН - Ирски очни хирург упозорио је на велики пораст броја случајева губитка или оштећења вида због гледања према Сунцу, што је повезано са "ходочашћима" на мјесто за које се тврди да се на њему указује Дјевица Марија, па вјерници тамо долазе и гледају у небо у нади да ће видјети Богородицу.


"Уобичајено је да у болницу у Галвеју буде примљен највише један случај соларне ретинопатије годишње, али ове године било их је већ пет", забринут је офталмолошки хирург и окулиста Имон О'Донахју.

Како пише "Ириш тајмс", хиљаде људи посјетиле су Кнок, у округу Мејо, након што је покренута прича да се тамо "са небеса" указује мајка Исуса Христа..

Стручњаци упозоравају да гледати у Сунце без заштитне опреме није безазлено ни у зимским мјесецима.

Неки од вјерника чак су се након заједничког ходочашћа 11. октобра похвалили да су након дужег гледања видјели како "Сунце плеше на небу", што љекаре не чуди али и не забавља, јер може бити повезано не само са посебним емоционалним и менталним доживљајима него и са поремећајима вида...

Разлог томе је управо дуго гледање у Сунце.

"Људе треба упозорити на посљедице немарног `зурења` у Сунце, јер то може бити врло опасно и проузроковати дуготрајну и непоправљиву штету најосјетљивијем дијелу органа вида, укључујући потпуно сљепило" - упозорио је доктор О'Донахју.

Он стрепи да би број пацијената могао додатно порасти, јер је само 31. октобра "Госпу на небу" изнад Кнока, у заједничком заносу, тражило 7 000 католичких вјерника.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog