Društvo

Данци нуде најбоље услове за одлазак у Авганистан

БАЊА ЛУКА - Најповољнију понуду Оружаним снагама БиХ за сарадњу у мисији Снага међународне безбједносне помоћи /ИСАФ/ за Авганистан пружио је дански контингент, имајући у виду безбједносни и финансијски аспект понуде, рекао је замјеник министра одбране БиХ Живко Марјанац.


Према његовим ријечима, у случају прихватања понуде Данске, у Авганистан би отишло између 40 и 50 војника, а у случају да БиХ прихвати понуду Турске између 90 и стотину војника.

"Дански контингент је најјефтинији, а уз то располаже затвореним и обезбијеђеним простором и до сада у њему није било инцидената. У њемачком, поред унутрашњег обезбјеђења објеката, постоји и праћење конвоја, што је новина у односу на друга два контингента. Осам наших официра треба да оду у другој ротацији у њемачки контингент", рекао је Марјанац за "Глас Српске".

Он је додао да је прихватљива логистичка подршка сва три контингента, али да је дански најбезбједнији.

Понуде за логистичку подршку ОС БиХ у мисији за Авганистан долазиле су из Велике Британије, Данске, Пољске, Њемачке, САД и Турсске.

Министарство одбране БиХ доставиће Информацију о могућности ангажовања јединица ОС БиХ у ИСАФ Предсједништву БиХ, које треба да донесе коначну одлуку о томе са чијим контингентом би се упутиле ОС БиХ у Авганистан.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog