Društvo

БХРТ: Појединци лобирали за дигитализацију од саудијских донација

БАЊА ЛУКА - Челници управних одбора три јавна емитера у БиХ одбацили су донације Саудијске Арабије у процесу дигитализације, јер су посао у искључивој надлежности државе покренули појединци, изјавила је предсједавајућа Управног одбора /УО/ БХРТ и Одбора јавног РТВ система Марија Путица.


Путица је ово питање ставила на дневни ред након низа спекулација да се неке стране фирме увлаче у процес дигитализације РТВ, вриједан око 60 милиона КМ.

"Имали смо прво упозорења из РТРС, па из ФТВ да се појединци договарају са сумњивим фирмама, али све док нисам и сама добила Нацрт уговора од фирме 'ХА медиа', регистроване у Загребу, нисам то сматрала званичним информацијама. Три предсједника УО одбацила су све договоре људи из менаџмента јавних емитера без нашег знања и саласности, јер је ово првенствено државни пројекат", навела је Путица.

Директор фирме "ХА медиа" Хасхем ел Аграми каже да су власти Саудијске Арабије и других исламских земаља спремне да донирају новац за процес дигитализације у БиХ који би водила његова фирма.

Он је рекао да је спреман нацрт уговора за донацију, те да ће његова компанија посао урадити за 35 милиона евра иако су процјене експерата у БиХ биле да ће све коштати 55 милиона евра.

"Преговоре смо водили са вршиоцем дужности директором БХРТ Нермином Дурмом и у контакту смо са чланом УО БХРТ Ахмедом Жилићем. Преговоре треба подићи на виши ниво и разговарати с представницима државе", рекао је Ел Аграми.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog