Republika Srpska

Стабилизација каматних стопа у БиХ

БАЊА ЛУКА - Каматне стопе на кредите у БиХ, након драматичног раста усљед свјетске финансијске кризе, стабилизују се, подаци су надлежних институција.


Директор Агенције за банкарство БиХ Златко Барош рекао је да нема више помака просјечних каматних стопа и да су примјетни помаци више у правцу снижавања, него раста, што зависи од кредитних производа које банке у одређеном мјесецу нуде.

Према подацима Централне банке БиХ, просјечне каматне стопе на краткорочне кредите намијењене привреди први пут су, у посљедних годину дана, забиљежиле пад тако да су у октобру износиле 8,21 одсто у односу на 8,28 одсто из септембра.

Симболичан пад забиљежен је и код каматних стопа на дугорочне кредите становништву које су у октобру, у односу на септембар, смањене са 9,82 на 9,81 одсто.

Камате на дугорочне кредите предузећима у октобру су опале са 7,87 на 7,61 одсто, на кредите становништву порасле су са 8,99 на девет одсто, али су оне ниже него ранијих рецесијских мјесеци када су прелазиле и 11 одсто и достизале 11,87 процената у новембру прошле године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog