Politika

Братунац: На 17.000 станоновника исти број одборника као у Бањој Луци

БРАТУНАЦ - Општина Братунац спада у ред неразијених општина у Републици Српској, али локлани парламент броји чак 31 одборника који пореске обвезнике са овог подручја годишње коштају више стотина хиљада КМ.


Према незваничним подацима, на подручју општине Братунац живи око 17 000 становника. Међутим, интересе грађана у локалном парламенту заступа исти број одборника као и у Бијељини, Тузли, Бањoj Луци које су много веће и развијеније.

У овој општини ради свега неколико малих индустријских погона са око 300 запослених. Велики број домаћинстава бави се пољопривредом и тако преживљава, али незнатна средства од те привредне гране пристижу у општински буџет, па су порези од трговине и промета некретнина, те наплата разних општинских такси најзначајнији приходи братуначке општине.

Расходи из буџета само за одборничке паушале са законским доприносима премашују 250.000 КМ годишње. Мјесечни нето одборнички паушал износи 450 КМ, тако да један одборник из општинске касе годишње добије 5.400 КМ, односно 21.600 КМ за четири године мандата.

Када се то помножи са бројем одборника и тој цифри се додају обавезни доприноси, који се издвајају по основу паушала, затим накнаде одборницима за рад у разним скупштинским комисијама и радним тијелима дође се до цифре од близу 300.000 КМ годишње, колико гломазна братуначка Скупштина кошта овдашње пореске обвезнике.

Послије прошлогодишњих локалних избора, у Братунцу је више од шест мјесеци трајало конституисање скупштинске већине која се три пута мијењала. Једино су два одборника ПДП-а сваки пут били у тој већини, чиме су остварили своје циљеве. Један је добио запослење, а други је изабран за професионалног потпредсједника локалног парламента.

На локалним изборима по шест одборничких мандата освојили су СДС и СНСД, док је Савез СДА и Странке за БиХ освојио пет одборничких мјеста, Српска радикална странка "Др Војислав Шешељ" четири мандата, док су по два одборничка мјеста освојили ПДП, ДНС, СДП БиХ и СРС РС, један одборник је из Социјалистичке партије РС, а један је изабран као независни кандидат групе грађана.

Колико је братуначким одборницима стало да заступају интереса грађана који су их бирали и до реализације програма странака које су их предлагале, показује податак да је чак седам одборника иступило из странака које су их кандидовале, док се одборнички клуб СНСД-а подијелио, па једни подржавају актуелну скупштинску већину, а једни дјелују као опозиција.

До напуштања странака је дошло због неостварења или остваривања властитих циљева - запошљавања незапослених или избор на функционерске дужности.

Тако је седам незапослених одборника добило запослење, иако се неки од њих ни на једној скупштинској сједници нису јавили за ријеч.

Садашњу скупштинску већину чине четири одборника СДС-а, по два из ПДП-а, ДНС-а и СДП БиХ, по један из СП РС, СРС РС, један изабрани независни одборник, шест одборника који су иступили из странака на чијим су изборним листама били и сада дјелују као независни. Неки су промијенили страначку припадност као што је предсједник то учинио Скупштине општине Мустафа Голић који је из СДА прешао у Странку за БиХ.

Горан Николић је напустио СДС и формирао Српску напредну странку, али подржава скупштинску већину, док је Славица Јовановић иступила из СДС-а након неуспјеле кандидатуре за потпредсједника СО и формирала је Општински одбор Чавићеве Демократске партије, па дјелује опозиционо.

Промјене "страначких дресова" најочигледније показују да је већини братуначких одборника приоритетно остварење личних интереса, а страначки програми и тешко стање у коме се налази ова сиромашна општина и већина њених грађана, њих не забрињавају, што често истичу поједини одборници који су остали привржени својим странкама и њиховим програмима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog