Politika

ЕУФОР одлази 17. новембра 2010. године

САРАЈЕВО - Мисија ЕУФОР у БиХ требало би да буде окончана по истеку овог мандата који траје до 17. новембра 2010. године, пише у нацрту одлуке министара спољних послова ЕУ који ће се данас наћи пред шефовима дипломатија у Бриселу.


Стални представници држава ЕУ договорили су крајем прошле седмице закључке према којима војне снаге и операција "Алтеа" у овом облику треба да буду окончани након избора наредне године.

Лист наводи, позивајући се на изворе у ЕУ, да је до самог састанка неизвјесно да ли ће министри усвојити такву одлуку.

"Постоји сагласност о самом тексту одлуке и принципима, али неке земље изразиле су резерву према тренутку доношења одлуке. Неки сматрају да није добар тренутак да се та одлука донесе, имајући у виду актуелну политичку ситуацију у БиХ и да би то требало учинити нешто касније. Консултације још трају и није искључено да одлука, ипак, буде донесена", рекао је овај извор.

ЕУФОР, који има оперативни мандат, наслиједиће, како је раније планирано, знатно мања војна мисија Уније са задатком да савјетује и обучава Оружане снаге БиХ.

Нацрт одлуке Савјета ЕУ за спољне послове није прецизирао број војника који ће остати у БиХ, али се претпоставља да их неће бити више од 250. Они ће, искључиво, имати задатак да помогну у изградњи одбрамбених капацитета и стандарда у БиХ.

Савјет ЕУ сматра да би трансформација војних снага из извршног у савјетодавни карактер допринијела да домаће институције преузму процесе у БиХ.

"ЕУФОР је дао значајан допринос стабилности и безбједности. На достигнућима те мисије Савјет ЕУ је одлучио
да почне савјетодавну мисију што прије. Начини на који ће се одржати активно праћење ситуације биће размотрени кроз релевантне институције ЕУ, нагласили су министри.

Окончање мисије ЕУФОР-а у БиХ је одлука о којој се у ЕУ већ дуго говори и која се припрема. Када буде донесена, она ће значити историјску прекретницу у којој ће БиХ први пут након Дејтона бити без страних војних снага које могу реаговати или предузети војну акцију.

У нацрту одлуке, ЕУ изражава спремност да се оперативни и извршни мандат задржи и дуже од планираног "ако то ситуација буде захтијевала".

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog