Politika

Човић неће на састанак код Тихића

МОСТАР - Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић неће се одазвати састанку који је за 14. децембар у Сарајеву заказао лидер СДА Сулејман Тихић, а на коме би требало да се разговара о расподјели кључних функција на нивоу БиХ.


Човић је рекао да ће 14. децембра у Јајцу бити одржана проширена сједница Предсједништва ХДЗ-а БиХ и да није у могућности да иде у Сарајево, наглашавајући да се никада неће одазвати састанку за који претходно не буде договора политичких лидера и за који му стигне писмени позив на коме су датум и вријеме.

"То само може урадити високи представник који има та овлаштења, а ми се морамо договарати", поручио је Човић.

Према његовим ријечима, ХДЗ БиХ је усвојио виђење кључних функција на државном нивоу и тај ће документ данас на увид послати Тихићу и свим осталим политичким лидерима.

"Суштина је апсолутни паритет на свим функцијама и то је БиХ за коју се ја залажем. Ту нема никаквих пописа из 1990-тих. Ми смо врло прецизно подијелили све функције на нивоу државе у четири категорије и рекли да мора постојати апсолутни паритет свих народа када се говори о 'првим особама'", поручио је Човић.

Он је додао да се о структури запослених може говорити о ономе што је предвидио Устав, односно о пописима из 1991. године.

"Устав говори о равноправности народа, а гдје се то најбоље може остварити него кроз паритет у тим функцијама. Тихић и неки други то не виде тако, али то је БиХ у којој ће се сви осјећати равноправни", рекао је Човић, појаснивши да ће исти приједлог бити направљен и за расподјелу мјеста на федералном нивоу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog