Društvo

ВСТС и УСАИД: Пројекат развоја сектора правосуђа-2

САРАЈЕВО - Предсједник Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Милорад Новковић и директор УСАИД-а у БиХ Ален Рид потписали су данас Меморандум о разумијевању и сарадњи у оквиру петогодишњег Пројекта развоја сектора правосуђа - 2, вриједног осам милиона долара.


"Пројекат за развој сектора правосуђа 2 помоћи ће ВСТС-у у реализацији неколико важних циљева који укључују промоцију независности и одговорности судства, повећање ефикасности правосудног система путем унапријеђеног управљања судске администрације и канцеларије тужилаца, као и побољшања процеса креирања буџета", рекао је Рид.

Он је навео да је америчка Влада и даље посвећена пружању помоћи у реформи правосуђа у БиХ, те нагласио да је ово кључни моменат за њено провођење.

"Будућност БиХ је у Европи, али тај циљ ће бити остварен једино када фер и ефикасан судски систем осигура владавину права у БиХ. Пројекат за развој сектора правосуђа - 2 може вам помоћи да то и остварите", истакао је Рид.

Новковић је нагласио да ће потписани меморандум омогућити јачање независног, одговорног и ефикасног сектора правде у БиХ у оним сегментима који нису били обухваћени сектором развоја правосуђа 1, који је направио изузетно добре резултате у организацији судова у БиХ.

"Први дио пројекта развоја сектора правосуђа, који је завршен прије четири мјесеца, резултирао је израдом етичког кодекса за судије и тужиоце, израдом правилника о интерној организацији и пословању судова, у чему нам је УСАИД много помогао. Дали сте доста корисних сугестија и савјета по питању избора и именовања судија и тужилаца на свим нивоима у БиХ, а захваљујући вама урађен је и изузетно добар стратешки план ВСТС, који мијењамо према развоју правосудне реформе", рекао је Новковић Риду.

Он је појаснио да ће други дио пројекта, који је данас потписан, више бити усмјерен на оспособљавање рада тужилаштава у БиХ којима треба додатна обука, те детаљнију анализу и евиденцију предмета, посебно оних који се односе на ратне злочине.

Новковић је нагласио да ће ВСТС, између осталог, побољшати и начин избора и именовања судија и тужилаца у наредном периоду, како би правосуђе коначно осјетило ефекте од споразума који је данас потписан.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog