Republika Srpska

Инцко: Финансијски систем БиХ се показао отпорним

САРАЈЕВО - Финансијски систем БиХ се показао отпорним у свјетлу свјетске економске кризе, изјавио је високи представник у БиХ Валентин Инцко.


Инцко је на данашњој конференцији у Сарајеву под називом "Друштвеноодговорно финансирање у БиХ" похвалио Централну банку БиХ и изјавио да политички лидери у БиХ треба да прихвате принцип здравог разума који финансијски органи примјењују са успјехом.

"Немогуће је довољно снажно нагласити кључну улогу коју су имали гувернер Централне банке Кемал Козарић, министар финансија БиХ Драган Вранкић и њихови тимови", рекао је Инцко, нагласивши да је порука упућена из Централне банке у периоду највећих поремећаја била трезвена, одмјерена и досљедна.

Наводећи да је повјерење у домаћи банкарски систем одржано кроз благовремене и прагматичне мјере, које су проведене уз висок степен здравог разума и уз минималну пометњу, Инцко је додао да је БиХ очајнички потребан овакав приступ и далеко изван финансијског сектора.

Он је истакао да је императив одржавање оперативне независности и институционалног кредибилитета Централне банке, те позвао надлежне органе да рационализују и модернизују банкарски надзор у БиХ.

"Већ низ година постоје планови за консолидацију агенција за банкарство у земљи, смањење бирократије и повећање ефикасности. То ће ојачати заштитне механизме за депоненте и дати снажан подстицај банкарском сектору у цјелини, што може помоћи у настојањима да се умање каматне стопе", нагласио је Инцко.

Високи представник је истакао да би ова реформа, ако би до ње дошло у наредним мјесецима, помогла да се стимулише економија, што значи отварање нових радних мјеста, гдје је глобална рецесија узроковала озбиљне проблеме у БиХ, с обзиром да су десетине хиљада породица погођене губитком послова од краја прошле године до данас.

Инцко је нагласио да је ова и друге кључне реформе, од којих би грађани имали користи, стављена на чекање због трогодишње политичке кризе, саопштено је из ОХР-а.

"Три године је предуг период да се не уради ништа. Десетине хиљада изгубљених радних мјеста је превисока цијена. Застој на путу у Европу је превише штетан. Сада је право вријеме да се преброди криза и да се настави са реализацијом већ предуго одгађаних реформи", рекао је Инцко.

Он сматра да политички лидери у БиХ морају научити нешто од Централне банке БиХ и да је вријеме да се добије и одговорна политика, баш као одговорне финансије.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog