Politika

Човић: Хрвати желе федералну јединицу

МОСТАР - Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић изјавио је данас да Хрвати у БиХ желе имати организовану државу на три нивоа власти, а на средњем нивоу желе имати федералну јединицу са сједиштем у Мостару, док се о свему другом може разговарати.


Човић је данас у Мостару са лидером ХКДУ Иваном Мусом потписао Споразум о стратешкој сарадњи између ове двије странке који би се након наредних избора, као снажан хрватски блок, борио за равноправност Хрвата у БиХ.

Човић је након потписивања истакао да би било преједноставно рећи да се овим споразумом прави коалиција, јер је то само споразум о стратешком партнерству између странака, тачније о дугорочном везивању странака око виталних питања за хрватски народ.

Оператива и једне и друге странке наставља аутономно дјеловати, а, према Човићевим ријечима, обје странке до краја стоје опредијељене за Крешевску декларацију.

Човић је поручио да су обје странке обједињене у мишљењу, јер желе БиХ у којој ће Хрвати бити уставно равноправни у нормативном дијелу Устава, а не у преамбулама.

Муса је потврдио да је њихов једини циљ трећа федерална јединица и да су у ХДЗ-у БиХ, од свих странака које су учествовале на састанку у Крешеву, једино препознали иста стајалишта.

"Позивам све оне који су потписали Крешевску декларацију да се придруже овом споразуму. Ми желимо у будућности јасну позицију у БиХ што је и кључна ствар за опстанак ", рекао је Муса.

Коментаришући гласине да ХДЗ БиХ слаби у односу на ХДЗ 1990 Човић је рекао да је комплетна градска структура "деведесетке" ових дана прешла у ХДЗ БиХ, што јасно говори каква је ситуација.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog