Društvo

У БиХ драстично угрожена права новинара

БИЈЕЉИНА - Члан Комитета за науку и образовање при Савјету Европе из БиХ Милица Марковић изјавила је да је БиХ једна од неколико земаља чланица овог савјета у којој су драстично угрожена права новинара и права медија уопште.


Марковићева је у паузи састанка Комитета, који се одржава данас у Паризу, оцијенила да су, међу неколико тачака дневног реда, медији и новинарска права, те питање њихове заштите као и појава насиља у школама међу ученицима, теме са најопширнијим извјештајима за које ће Комитет донијети и одређене препоруке, односно декларације.

"Савјет Европе, односно Комитет, донијеће једну декларацију која се препоручује свим земљама чланицама Савјета Европе да се побрину за заштиту новинарских људских права, а прије свега за физичку заштиту новинара", нагласила је Марковићева.

Према њеним ријечима, у извјештају који је разматран током пријеподнева, па и у поподневним часовима, поменута је БиХ као земља у којој се пријети новинарима, чак и смрћу, за што је наведен примјер новинара који су требали да прате геј параду, која је требало да буде одржана у Сарајеву.

"И Србија, према Извјештају Комитета, стоји веома лоше када је ријеч о слободи медија и новинарском извјештавању, а посебно се угроженом наводи агенција `Бета` као и `Дневни телеграф` и неки други слободни новинари", рекла је Марковићева и додала да је иста ситуација и на Косову.

Ипак, нагласила је Марковићева, земља са највише проблема у вези са физичком и личном безбједношћу новинара је Русија за коју је, како је рекла, у разматраном извјештају готово на двије странице образложена ова проблематика.

Члан Комитета за културу и образовање из БиХ Милица Марковић истакла је да је друга проблематика којој је 47 чланова Комитета посветило највише пажње појава насиља у школама у земљама чланицама Савјета Европе.

"Насиље међу ученицима окарактерисано је као појава која је међу дјецом постала уобичајена. Комитет је и за ово припремио једну декларацију којом се сугерише земљама чланицама Савјета Европе да свака појединачно на нивоу својих министарстава размотри те појаве и проблеме и да, свакако, укључи стручњаке у рад са дјецом - психологе и педагоге како би се предуприједила та појава", рекла је Марковићева.

Она је додала да је Комитет оцијенио да је насиље, агресивност, употреба силе међу ученицима у школама земаља чланица Савјета Европе још у некој почетној фази, али је доста масовна и у много земаља присутна.

"Многе земље чланице Савјета Европе жале се на појаву насиља у школама међу ученицима, на њихово испољавање силе и агресивности у школским установама и стога ће Комитет приоритетно донијети декларацију о овоме као и о медијима и заштити њихових права", рекла је Марковићева.

Осим ове двије тачке, Комитет је данас разматрао и питање додјељивања награде Савјета Европе за музејску дјелатност, као проблематику ауторских права у интернет ери.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog