Društvo

Успјех пројекта ''Управљање чврстим отпадом у БиХ''

БАЊА ЛУКА - Потпредсједник Свјетске банке за Европу и средњу Азију Филип Ле Уеру изразио је задовољство досадашњим радом на пројекту "Управљање чврстим отпадом у БиХ", наводећи да је то веома успјешан пројекат.


"Овдје можемо видјети да ресурси, добра воља и исправно руковођење могу произвести веома добре резултате", рекао је Ле Уеру, који је данас са градоначелником Бање Луке Драгољубом Давидовићем посјетио депонију у Рамићима поводом завршетка прве фазе пројекта "Управљање чврстим отпадом у БиХ".

Ле Уеру је истакао да је овај пројекат изазвао много пажње у региону, те да су и друге земље заинтересоване за сличне програме и подсјетио да је Свјетска банка до сада у БиХ реализовала 62 пројекта.

Давидовић је захвалио Свјетској банци, "која је исказала разумијевање за пројекат који је почео у Бањалуци и седам сусједних општина, које oдлажу отпад на регионалну депонију у Рамићима".

"Прва фаза пројекта је успјешно окончана. Сви који знају како је ова депонија изгледала раније, сада се могу увјерити да је све што је некада представљало опасност, сада уклоњено. Више нема самозапаљења, непријатних мириса и неконтролисаног довожења отпада", рекао је Давидовић новинарима.

Он је истакао да је за успјех пројекта веома значајно било оснивање Јавног предузећа "Депот", које управља регионалном депонијом, као и сарадња са дугим општинама регије, које учествују у реализацији пројекта.

"Депот" је у оквиру реализације пројекта "Управљање чврстим отпадом у БиХ", на локацији у Рамићима, извршио, између осталог, реконструкцију управне зграде и приступних саобраћајница, уграђена је колска вага, израђен је пројекат санације и проширења депоније, набављено је осам машина за рад на депонији, као и 200 пластичних контејнера за одвојено скупљање отпада.

Уклоњене су 32 дивље депоније на бањолучкој регији, те израђена студија утицаја депоније у Рамићима на животну средину.

Пројекат "Управљање чврстим отпадом у БиХ" почео је крајем 2004. године и проводи се у осам регија БиХ, док је завршетак имплементације пројекта предвиђен за 30. јуни 2010. године.

Вриједност пројекта за регију Бања Лука износи 4.667.000 долара, од чега је четири милиона долара кредит Свјетске банке, а 667.000 долара субвенција Владе Републике Српске.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog