Društvo

Споран сваки пети инвалид у Српској

БАЊА ЛУКА - Свако пето рјешење о личној инвалиднини од прве до шесте категорије и о породичној инвалиднини садржи недостатке које је потребно додатно испитати, наводи се у недавно завршеној ревизији инвалиднина и борачких категоризација у РС.


Предсједник Централне ревизионе комисије Душко Милуновић рекао је да је од 33 177 издатих рјешења о инвалиднинама издвојено 7 431 предмета за које је потребно вјештачење.

"Мањи дио су недостаци формалне природе. Али највећи дио су недостаци суштинске природе који могу да утичу на промјену статуса или чак губитак статуса", рекао је Милуновић за сутрашње "Независне новине".

Према његовим подацима, од тих 33 177 рјешења, 13 897 су личне инвалиднине, док су остале породичне инвалиднине, а сумњиво је 22 одсто тих рјешења. Утврђене су такође и 252 неправилне категоризације бораца.

Према ријечима Пантелије Ћургуза, предсједника Борачке организације РС, лажних инвалида има много више.

"Још то није оно што смо ми очекивали. Још има много оних међу осталим рјешењима за које мислимо да нису заслужено стекли то што су добили. А осим тога, ми ни не знамо хоће ли стварно бити одузето и смањено оно што им је дато у ових седам хиљада и нешто спорних рјешења", рекао је Ћургуз.

Бранка Шљивар, портпарол Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС, које је иницирало ревизију, рекла је да ће сви детаљни подаци о налазима ревизије бити презентовани јавности након празника.

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС је половином године покренуло поступак ревизије инвалиднина, јер је то један од начина за уштеду 146 милиона КМ, потребних за аранжман са Међународним монетарним фондом пронађен у овој буџетској ставци.

Бивши генерал некадашње Војске РС Манојло Миловановић рекао је недавно да је 1996. године било укупно 209 000 припадника ВРС, а да данас по разним основама има око 400 000 корисника борачких права.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Раде Ристовић рекао је, најављујући обрачун са "лажним инвалидима", да ће сви који су учествовали у лажирању инвалиднина бити кажњени.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog