Politika

Радојичић: Због Лагумџије СНСД без статуса посматрача

БАЊА ЛУКА - Потпредсједник Савеза независних социјалдемократа Игор Радојичић изјавио је Срни да, захваљујући лобирању СДП БиХ Златка Лагумџије, на Конгресу Партије европских социјалиста у Прагу није разматрана апликација СНСД-а за пријем у статус посматрача.


"Наша апликација у виши статус није разматрана управо због проблема са СДП БиХ. Будући да су они једини представници социјалдемократије из БиХ, сада су лобирањем прије конгреса поново нанијели штету СНСД-у, јер су кроз неколико утицајних земаља чланица издејствовали да се не разматра апликација СНСД-а за статус посматрача", истакао је Радојичић.

Радојичић каже да се Лагумџија и његова странка од настанка СНСД-а противе чланству и напредовању ове партије у социјалдемократским асоцијацијама.

"Наши сукоби су лоши за репутацију земље у цјелини, али то је десет година континуране политике којом Лагумџија жели да спријечи СНСД у свакој степеници напредовања према вани", нагласио је Радојичић.

Он је изразио наду да ће Лагумџијино блокирање апликације СНСД-а бити промјењено када комисија дође у БиХ и размотри све околности рада СНСД-а и односа ове странке са СДП БиХ.

Коментаришући то што је СДП БиХ добио статус придруженог члана Партије европских социјалиста, Радојичић је рекао да је то максмимално што може добити партија из земље која није члан ЕУ.

Он је подсјетио да је СДП БиХ већ дуги низ година био у Партији европских социјалиста у статусу посматрача.

Радојичић преноси став социјалдемократа у Европи, који сматрају да је глобална економска криза наступила због проблема у финансијском сектору и да су проблеми банака и фондова изазвали негативна свјетска економска кретања, због чега је потребно успоставити нови глобални финансијски систем, о чему треба разговарати са главним актерима - САД , земљама у развоју и УН.

Он је рекао да су на дводневном Конгресу Партије европских социјалиста у Прагу, гдје су главне теме биле изазови економске кризе, климатске промјене и стање покрета љевице у Европи, изнијете идеје базиране на социјалдемократији и социјалној правди у вези са реформом свјетског система УН.

"Усвојена је резолуција у којој се социјалдемократи залажу да се на самиту у Копенхагену, који је у току, постигне споразум о редукцији емисије издувних гасова, како би се спријечило глобално загријавање. Незаобилазна тема Конгреса били су и мршави резултати социјалдемократа широм Европе, који су у посљедњих неколико година изгубили већину избора у скоро свим већим европским земљама", истакао је Радојичић.

Он сматра да су у овом моменту љевица и социјалдемократски покрет "у неком тражењу себе", да су прошла и превазиђена времена тражења одговора на питања социјалне државе и правде, те да тренутно социјалдемократске партије немају правог, квалитетног одговора на нова времена.

Он је нагласио да је на конгресу продужен мандат старом руководству Партије европских социјалиста.

Радојичић и предсједник Извршног одбора Младих социјалдемократа Срђан Мазалица учествовали су у раду конгреса Партије европских социјалиста, који је одржан у Прагу 7. и 8. децембра.

Конгрес окупља странке социјалдемократске и социјалистичке оријентације земаља чланица ЕУ и земаља које претендују на чланство у Унији.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog