Nauka

Кафа не лијечи мамурлук - напротив

ЛОНДОН - Испијање шоље кафе можда је најгора ствар коју можете да урадите уколико желите да се отријезните послије конзумирања алкохола, објавили су научници.


Истраживања на мишевима показала су да кафа може да створи осјећај отрежњења, али да је то само илузија.

У стварности, пијане особе које попију кафу као резултат теже ће закључити да су и даље у алкохолисаном стању.

Студија, коју је спровео Темпл универзитет у Филаделфији, објављена је у журналу "Бихевиорална неуронаука".

Вођа истраживања доктор Томас Голд каже да је веома важно раскринкати мит о томе да кафа убрзава отрежњење, јер то може да доведе до доношења погрешних одлука са катастрофалним посљедицама.

Упркос раширеном вјеровању да се уз кафу и алкохол може остати будан цијеле ноћи, сви докази указују на постојање озбиљног ризика у случају мијешања ове двије супстанце.

Научници су давали мишевима алкохол и кофеин у различитим комбинација и потом тестирали њихову способност да пронађу пролаз кроз лавиринт у коме се на одређеним тачкама активира снажан звук или јако свјетло.

Утврђено је да су животиње под дејством алкохола биле опуштеније, али мање способне да избјегну непријатна изненађења. Мишеви којима је даван кофеин боље су се сналазиле у лавиирнту, али су биле напетије.

Под комбинованим дејством алкохола и кофеина животиње су биле опуштене и релативно разбуђене, али и даље неспособне да заобиђу неочекиване шокове.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog