Republika Srpska

Браун и Саркози: Ванредно опорезовати бонусе банака

ЛОНДОН - Британски премијер Гордон Браун и француски предсједник Никола Саркози упутили су заједнички позив за спровођење хитне реформе финансијских тржишта.


Двојица лидера су у чланку објављеном у америчком дневнику "Вол стрит журнал" истакли да би ванредни порези на бонусе банке требало да буду сматрани приоритетом.

Према њиховом мишљењу, "једноставно је неприхватљиво" да порески обвезници покривају трошкове неуспјехе банака, а да при том немају никакве користи од њихових успјеха.

Саркози и Браун су нагласили да су због финансијске кризе "схватили да економија више није на националном већ на глобалном нивоу, тако да и финансијски стандарди морају бити глобални".

"Морамо обезбиједити да путем одговарајућих регулатива, финансијски сектор функционише на глобалном нивоу", истичу Саркози и Браун.

Подносећи предбуџетски извјештај за идућу годину у британском парламенту, министар финансија Велике Британије Алистер Дарлинг најавио је мјере за смањење великог буџетског дефицита од 300 милијарди долара.

План владе обухвата и строге мјере чији је циљ смањење тзв. банкарских бонуса.

Дарлинг је рекао да ће влада увести посебан једнократни порез банкама од 50 одсто, на све исплате бонуса у износу већим од 40.000 долара.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog