Republika Srpska

Документ о оснивању Западнобалканског инвестиционог фонда

БРИСЕЛ - Шведски министар иностраних послова Карл Билт и комесар за проширење ЕУ Оли Рен потписали су документ о оснивању Западнобалканског инвестиционог фонда, чија је вриједност 2,2 милијарде евра, а намијењен је заједничким инфраструктурним пројектима у региону.


Рен је рекао да учешће у овом фонду показује опредијељеност ЕУ према европској интеграцији западног Балкана, као и бригу да се превазиђу посљедице економске кризе у региону.

У фонду, осим Европске комисије, учествују међународне финансијске институције као што су Европска инвестицијска банка, Европска банка за обнову и развој, Развојна банка Савјета Европе, Њемачка и Шведска, а први пут и неке нове чланице као што су Чешка, Словачка, Мађарска и Словенија.

Смисао овог фонд јесте да се координишу средства и иницијативе за заједничке пројекте, које би повезивале неколико земаља региона. Сам фонд је недовољан да се из њега граде велики саобраћајни правци и остали амбициозни пројекти, али може послужити као платформа и полазна основа за неке веће заједничке пројекте.

Уз помоћ ових средстава биће финансирани пројекти за очување човјекове околине, као и неки који се односе на енергетску инфрастуркуру, те образовне и здравствене објекте, а у каснијој фази на тај новац могу рачунати и мала и средња предузећа.

Бивша македонска министарка Радмила Шекаринска рекла је на конференцији о Регионалној сарадњи и превазилажењу кризе на западном Балкану да јој је за прелазак раздаљине од Скопља до Сарајева јавним превозним средствима потребно исто сати као и од Скопља до Њујорка преко Београда.

На конференцији је учествовало око 200 дипломата и функционара из земаља чланица ЕУ, САД, Швајцарске, Новрешке и Исланда, као и Турске.

Амбасадор БиХ при ЕУ Осман Топачагић, који је говорио о вриједности регионалне сарадње, био је гост конференције из БиХ, а заједно са њим овом скупу је присуствовао и директор Економског института из Сарајева Анто Домазет.

Конференцију су организовали шведско Предсједништво ЕУ, односно министар Карл Билт, Европска комисија и Регионална канцеларија за сарадњу, коју је представљао генерални секретар Хидо Бишчевић.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog