Nauka

Kомпјутер који предвиђа климатске промјене

ХАМБУРГ - Њемачки научници представили су, како су рекли, најмоћнији компјуер на свијету за предвиђање кклиматских промјена.


Рачунар који је направљен у њемачком климатском компјутерском центру (ДКРЗ) у лучком граду Хамбургу и може да узме податке било којег региона и да предвиди како ће се то мјесто промијенити усљед глобалног отопљења.

Научници истичу да суперкомпјутер даје много детаљеније климатске калкулације него што је то прије било могуће.

"То је највећи рачунар на свијету посвећен само за истраживање климатских промјена", рекла је њемачки министар за науку Анет Шаван.

Машина вриједна 35 милиона евра у погону је од априла, али је званично представљање одгођено да би се подударило са одржавањем самита УН у Копенхагену о климатским промјенама.

Званичници наводе да рачунар који је има 160 терафлопа (мјера за брзину рада рачунара) је 60 пута бржи него модел који ће замијенити и може да прикупи десетоструко више података и чува 10 000 терабајта података годишње.

Познато је да су суперкомпјутери велики потрошачи енергије али стручњаци са ДКРЗ истичу да овај нови модел користи само "зелену електричну енергију" коју ствара вјетар и други обновљиви извори.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog