Republika Srpska

Влада РС: 600.000 КМ предузећима за увођење система квалитета

БАЊА ЛУКА - Помоћник министра индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Милан Цвијић потписао је данас у Бањој Луци са представницима 80 предузећа из РС уговоре о додјели средстава за увођење система квалитета за ову годину, укупне вриједности 600.000 КМ.


Цвијић је након свечаног потписивања рекао новинарима у Бањој Луци да увођење међународног система квалитета предузећима олакшава пословање са иностранством.

"Они који квалитетно и на вријеме заврше увођење квалитета стандарда, сљедеће године могу конкурисати за додјелу средстава за увођење `ЦЕ` знака, усклађености и усаглашености са европским стандардима који омогућава извоз производа", додао је Цвијић.

Начелник Одјељења за мала и средња предузећа и предузетништво у Министарству индустрије, енергетике и рударства РС Милка Латинчић рекла је да су додијељена средства намијењена за плаћање консултантских услуга, те да су предузећа највише добила 10.000 КМ, најмање 5.000 КМ, а у просјеку 7.500 КМ.

Она је истакла да предузећа, да би добила ова средства, морају имати сједиште у РС, запошљавати до 49 радника, измирене све обавезе према буџету, да им је основна дјелатност производња или производно-услужна дјелатност, те да послују са добити и имају квалификоване кадрове за имплементацију система квалитета.

"Предност су имали извозници и предузећа која у плану имају повећање броја запослених", додала је Латинчићева.

Према њеним ријечима, предузећа су обавезна да након потписивања уговора доставе Министарству извјештај о току имплементације пројекта послије шест мјесеци, као и коначан извјештај о завршетку увођења система квалитета са копијом сертификата за годину дана.

"У случају нанамјенског кориштења корисник је дужан вратити добијена средства", поручила је Латинчићева.

На јавни позив ове године се пријавило 104 предузећа, а услове је испунило 80 малих предузећа. Од предузећа која су испунила услове 24 су из металне индсутрије, 12 из дрвопрерађивачке и производње намјештаја, 18 из прехрамбене, 14 из осталих производних дјелатности, а 22 предузећа из производно услужне дјелатности.

Министарство ова подстицајна средства додјељује од 2005. године и до сада је укупно додијељено 1.975.190 КМ за 279 малих предузећа.

Уговори су потписани након проведене процедуре Јавног позива за додјелу средстава за увођење система квалитета за ову годину, који се односе на додјелу финансијске помоћи за увођење система квалитета у предузећима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog