Republika Srpska

Србија се спрема за куповину Луке Бар

БЕОГРАД - Министар инфраструктуре Србије Милутин Мркоњић је рекао да је у припремној фази куповина дијела црногорске луке Бар, наводећи да је то политичко и стратешко питање за Србију и њен излаз на море.


Мркоњић је рекао новинарима да су барска пруга и барска лука неодвојиве цјелине, те додао да лично сматра да Влада Србије не треба улазити у финансијске аранжмане по том питању, али да треба да стане иза српских привредника који то желе.

Он је одбацио шпекулације да у луку Бар и барску пругу треба уложити на милијарде евра, наводећи да би српску привреду, ако се договори да купи дио транспорта кроз Црну Гору, улагање у та два пројекта коштало 300 до 350 милиона евра.

„Када се има у виду да су Италијани сами понудили део средстава и ми са Италијом и Црном Гором правимо студију изводљивости за пругу и луку, онда је довољно јасно да је то посао који се исплати“, рекао је Мркоњић новинарима.

Он очекује да ће до 1. фебруара бити завршен тендер и да ће српска привреда да се на њему појави као групација српских предузећа и да ће се разговарати након тога о модалитетима реализације тог пројекта.

Мркоњић се данас састао у Београду са министром саобраћаја РС Недељком Чубриловићем.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog