Svijet

Европска комисија о забрани курдске партије ДТП у Турској

БРИСЕЛ - Европска комисија упозорила је данас да ће одлука Уставног суда Турске да забрани рад курдској Партији демократског друштва /ДТП/ лишити велики број турских бирача могућности да бирају своје представнике.


"Комисија изражава жаљење што ДТП стално одбија да се дистанцира од Курдистанске радничке партије /ПКК/ и да осуди тероризам", изјавио је Амадеу Алтафај Тардио, портпарол Европске комисије на конференцији за новинаре.

Он је додао да, са друге стране, одлука Уставног суда може лишити значај број турских бирача својих представника, а што је неопходан услов за успјешан исход демократског отварања земље.

Тардио је истакао да је политичко заступање бирача од суштинске важности уколико Турска жели да оствари демократске циљеве.

Уставни суд Турске забранио је рад ДТП због сарадње са сепаратистичким борцима ПКК.

Ова одлука изазвала је политичке немире и насиље широм Турске, а посланици ДТП запријетили су да ће напустити парламент, што би могло довести до расписивања нових избора у курдским областима.

ДТП је једина курдска политичка партија која има посланике у парламенту.

Шведска, као предсједавајући ЕУ, изразила је забринутост у петак због одлуке Суда и најавила да ће наставити да пажљиво прати даљи развој догађаја.

"Осуђујући насиље и тероризам предсједништво подсјећа да је забрањивање рада политичким партијама ванредна мјера коју треба примјењивати само са великом уздржаношћу и опрезом", наводи се у саопштењу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog