Svijet

У Копенхагену сукоби због климатских промјена

КОПЕНХАГЕН – Протест око три хиљаде демонстраната испред данског министарства одбране, данас умало није прерастао у немире, али је полиција успјела да успостави контролу без употребе силе.


У данској престоници свакодневно се одржавају протести као вид притиска на учеснике конференције УН која се одржава у Копенхагену од 7. до 18. децембра и на којој представници 192 земље преговарају о споразуму којим би се успорило глобално загревање.

Неколико стотина, углавном младих, демонстраната данас се није разишло ни сат времена по завршетку званичног дијела протеста, већ су се у већим групама растрчали по околним улицама.

То је простор гдје се налазе неке од најважнијих данских државних институција, између осталих парламент и влада, тако да је полиција опколила ове групе и успјела да их поново окупи у једну већу групу и потисне на трг код парламента.

Потом је та група, окружена полицијским снагама, наставила да се креће централним улицама Копенхагена узвикујући пароле, али је њихов крајњи циљ непознат.

Данашњем скупу, на коме је затражено да се границе Европске уније у већој мјери отворе за избјеглице из земаља погођених климатским промјенама, претходила је протестана шетња која је протекла мирно.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog