Republika Srpska

Без неизвјесности: Аустрија преузела Хипо Алпе Адрија групу

БЕЧ – Аустрија је данас преузела контролу над „Хипо Алпе Адрија групом. Држава је преузела пуну контролу над угроженом банком, послије напете расправе током викенда између Аустрије и Њемачке.


У расправу су се укључили и предсједници Европске централне банке (ЕЦБ) и Бундесбанке. Предсједник ЕЦБ Жан Клод Трише изразио је бојазан да би пропаст „Хипо Алпе Адрије“ изазвао ширу кризу у европском банкарском сектору.

Аустрија је пристала да помогне посусталој банци под условом да акционари у њу унесу значајан капитал.

„Ризична ситуација у којој се нашла ова банка представљала је огромну пријетњу Аустрији у посљедњих неколико дана“, изјавио је министар финансија Јозеф Прел.

Њемачка државна банка „Бајерн ЛБ“, аустријска кућа за осигурање „Граве“ и аустријска државна фирма „Каринтина“ одрекле су се својих удјела у „Хипо Алпе Адрији“ за номиналне суме, али су унијеле милијарду евра капитала, рекао је Прел послије разговора.

Аустрија ће унијети око 450 милиона евра у угрожену банку и „очистиће“ њене књиге, што је процес који ће донијети нове губитке, али власти кажу да би штета од пропасти банке била још већа.

Овај споразум спријечио је колапс банке не само у Аустрији, него и у Хрватској, Србији и БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog