Republika Srpska

Представљен нови суперлаки Боинг

СИЈЕТЛ – ''Боингов'' револуционарни лаки путнички авион ''787 дримлајнер'' полетио је данас на први пробни лет, послије двогодишњег кашњења усљед проблема са радном снагом и дијеловима.


''Дримлајнер'' је највећи путнички авион направљен од композитних материјала. Плаво-бијела летјелица винула се у небо са аеродрома недалеко од фабрике у којој је склопљена, око 45 километара сјеверно од Сијетла.

Планирано је да лет изнад државе Вашингтон траје четири сата.

''Боинг'' полаже велике наде у овај авион, који би требало да постане најекономичнији у погледу потрошње горива у својој класи. Летјелица је направљена од карбона и титанијума, па јој на дугим летовима није потребно допуњавање горива.

Компанија је до сада из читавог свијета добила 840 наруџби укупне вриједности око 140 милијарди долара, али су неке отказане због кашњења.

Аналитичари подсјећају да је први пробни лет само корак ка крајњем циљу, а не знак да је сав посао завршен.

''Боинг'' тврди да ће почети да испоручује нови авион купцима до краја 2010. године, а коментатори сматрају да је то оптимистична процјена.

Највећи ''Боингов'' супарник ''Ербас'' саопштио је да ће његов будући авион ''А350'' такође бити направљен већим дијелом од карбонских композитних материјала, који смањују тежину.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog