Republika Srpska

Министар Џомбић образложио буџет

БАЊА ЛУКА - Приједлог буџета РС за наредну годину износи 1,6 милијарди КМ, од чега се 1,41 милијарда КМ односи на домаћу буџетску потрошњу, а 187,5 милиона КМ на осталу буџетску потрошњу, саопштио је данас министар финансија РС Александар Џомбић.


Образлажући посланицима Приједлог буџета РС за наредну годину, Џомбић је рекао да је за бруто плате и накнаде трошкова запослених потребан износ од 644,7 милиона марака.

"Приједлогом буџета РС предвиђено је смањење плата запосленима у јавној управи за десет одсто током цијеле године, док плате основном и средњем образовању остају на овогодишњем нивоу", рекао је Џомбић.

Он је навео да ће плате запосленима у институцијама високог образовања и полицији током првих шест мјесеци наредне године бити смањене за три одсто, док ће високопозиционираним службеницима плата бити смањена за 15 одсто.

Према Џомбићевим ријечима, намјенска издвајања Фонду ПИО износе 200 милиона КМ, за војне инвалиднине 146 милиона, за цивилне инвалиднине 6,6 милиона КМ, за борачки додатак 12 милиона марака, те за одликоване борце 2,5 милиона марака.

Намјенско издвајање подстицаја за пољопривреду износи 80 милиона КМ, за Фонд за здравствено осигурање 40 милиона КМ, за суфинансирање Жељезница РС 32 милиона, за социјално збрињавање радника 10,2 милиона, за средства за шуме 8,8 милиона марака, за суфинансирање подстицаја извозу 15 милиона, те за субвенције за електричну енергију за социјално угрожене категорије осам милиона КМ.

Џомбић је рекао да средства планирана у буџетској резерви износе пет милиона марака.

Укупни оквир буџетских средстава за 2010. годину износи 1,6 милијарди КМ, а чине га домаћи приходи у износу од 1,33 милијарде КМ и финансирање по основу примљених отплата датих зајмова крајњим корисницима и иностраних кредита у износу од 263,3 милиона КМ.

Планирани порески приходи у 2010. години су 1,19 милијарди КМ и мањи су за 10,5 милиона КМ или 0,9 одсто у односу на ребаланс буџета РС за 2009. годину.

Пројектовани приход по основу пореза на добит у 2010. години износи 144,5 милиона КМ, порез на доходак 118,9 милиона КМ, док је приход од индиректних пореза планиран у износу од 912,8 милиона КМ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog